Zorg+om+onderhoud+pachtboerderijen
Nieuws
© Joost de la ourt

Zorg om onderhoud pachtboerderijen

De VVD maakt zich zorgen om het achterstallige onderhoud aan boerderijen die het Rijksvastgoedbedrijf verpacht aan boeren. De liberalen hebben landbouwminster Carola Schouten en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd.

Van oudsher heeft het Rijksvastgoedbedrijf 164 boerderijgebouwen in eigendom. Het merendeel van deze gebouwen en bijbehorende gronden ligt in Flevoland en wordt verpacht aan boeren.

Het onderhoud van de gebouwen is al jaren onder de maat, stelt de VVD. Scheve deuren, daken die gerenoveerd moeten worden en achterstallig schilderwerk aan de schuren zijn de meest genoemde tekortkomingen. Ook de bedrijfswoningen vertonen gebreken.

Pachtprijs fors verlagen

VVD-Kamerleden Helma Lodders en Jan Middendorp vragen binnen welke termijn de bewindslieden al het benodigde onderhoud aan de hoeven kunnen afronden. Ze willen ook weten wat dit onderhoud gaat kosten en hoeveel klachten er zijn ingediend over het achterstallig onderhoud. De Kamerleden stellen voor de panden over te dragen aan de pachters of de pachtprijs fors te verlagen, als het ingewikkeld is om het onderhoud uit te voeren.

Lodders vindt de situatie onacceptabel. 'De overheid vraagt veel van boeren, zij moeten voldoen aan allerlei eisen en regels. Tegelijkertijd laat diezelfde overheid het afweten als het gaat om het onderhoud van hun eigendom.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer