Software helpt telers paprika's tellen

Alexander Warkus heeft in het GreenTechLab van Fontys Venlo software ontwikkeld die telers helpt bij het tellen van plukrijpe paprika's. Hiermee heeft de oud-student niet alleen zijn bacheloropleiding afgerond, maar ook de Fontys Onderzoeksprijs gewonnen.

Software+helpt+telers+paprika%27s+tellen
© Nieuwe Oogst

De door Warkus ontwikkelde software stelt robots in staat paprika's te herkennen en te tellen. Telers kunnen met grotere nauwkeurigheid meten waar de rijpe paprika's hangen en om hoeveel exemplaren het gaat. Hierdoor is het werk gemakkelijker te plannen en kunnen ondernemers beter inschatten hoeveel plukkers ze voor dit werk nodig hebben.

Een robot die loopt op deze software, beweegt over buizen in de kas en scant de paprikaplanten. Door de software is de robot in staat het verschil te zien tussen de paprikaplant en de paprika zelf.

Warkus voerde het onderzoek naar deze software uit als student van Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo. Afgelopen zomer studeerde hij daar af aan de opleiding Informatica – Software Engineering.

Oogst optimaliseren

De vraag die ten grondslag lag aan dit onderzoek, kwam van paprikakwekerij Litjens in Meterik. 'Het bedrijf had de vraag om de oogst te kunnen optimaliseren, eventueel met een robot', zegt Warkus.

Met zijn onderzoek heeft de oud-student de Fontys Onderzoeksprijs gewonnen, waarvoor hij een bedrag van 1.000 euro ontving. Toch is de ontwikkelde software nog niet klaar.

Robot

'De volgende stap is dat er een robot door de kas rondrijdt die ziet of een paprika al dan niet rijp is en de rijpe exemplaren daarna ook plukt', zegt Warkus.

Vanuit zijn rol als informaticus bij het Fontys GreenTechLab, waar de oud-student op dit moment werkt, helpt hij studenten bij hun afstudeeropdrachten. Zo begeleidt hij een student die de nog openstaande vraagstukken rondom het tellen van paprika's heeft opgepakt en de software verder wil gaan ontwikkelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer