Gewasmonitoring voorspelt groenteopbrengst

VanBoven uit Den Haag heeft software ontwikkeld om dronebeelden te vertalen naar oogstvoorspellingen van verse groente.

Gewasmonitoring+voorspelt+groenteopbrengst
© Johan Wissink

Op dit moment bevindt de software zich in de beproevingsfase, waarvoor VanBoven financiering ontvangt vanuit een van de fondsen die ontwikkelingsmaatschappij Horizon beheert. 'Een product dat helemaal past in de tijdsgeest van de toekomst', zegt Inge Verschuur van Horizon.

Voor een teler is het optimale moment en omvang van de oogst lastig te voorspellen. Inzicht in de oogst van verse groenten is belangrijk voor telers en de handelspartijen, distributeurs en supermarkten aan wie zij leveren.

Drone

VanBoven stelt telers in staat om gemakkelijk en snel percelen in kaart te brengen met behulp van een drone. De verzamelde data wordt door VanBovens software geanalyseerd. Hiermee wordt volgens de producent een uniek detailniveau behaald, waarin de groente automatisch wordt onderscheiden van de plant. De groei van iedere plant, krop en kool wordt hierbij in kaart gebracht en samengevoegd tot oogstvoorspellingen tot drie weken vooruit.

VanBoven heeft specifiek voor Flevoland gekozen als pilot-provincie. 'Ons product is uitermate geschikt voor de provincie met de meeste landbouwgrond en een groot deel van onze afzetmarkt bevindt zich hier. Daarnaast zijn wij onder de indruk van de ambitie tot innovatie van Flevolandse telers', zegt Kaz Vermeer van VanBoven.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer