Glastuinbouw focust op robots en arbeidsvreugde

Deels gerobotiseerde arbeid en goed werkgeverschap moeten de glastuinbouwsector helpen om het arbeidspotentieel in de toekomst veilig te stellen.

Glastuinbouw+focust+op+robots+en+arbeidsvreugde
© WUR

Complexe handelingen in het primaire proces op het glastuinbouwbedrijf zullen ook in de komende decennia veel arbeid vragen. Robots kunnen kortcyclische handelingen overnemen, maar naar verwachting duurt het nog zeker minimaal vijftien jaar voordat de sector volledig is gemechaniseerd.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Arbeid in de toekomst: Inzicht in arbeid en goed werkgeverschap in de tuinbouw’ van Wageningen University & Research in opdracht van Glastuinbouw Nederland. Hiermee wil de koepelorganisatie ondersteuning geven aan het arbeidsmarktplan voor de komende tien jaar.

Tijdsdruk

Mens en machine staan in het komende decennium meer en meer in lijn met elkaar. Het gevolg is dat het werk dat overblijft voor de werknemers, veelal het complexere en inzichtmatige werk, onder grotere tijdsdruk moet worden uitgevoerd. Ook omdat de doorlooptijd van het systeem leidend wordt.

'Het duurt nog zeker minimaal vijftien jaar voordat de glastuinbouwsector volledig is gemechaniseerd'

Conclusie Wageningen University & Research (in opdracht van Glastuinbouw Nederland)

‘Om personeel in de toekomst te behouden of te werven, is het van belang om het werk aantrekkelijker te maken en goed werkgeverschap te tonen’, zegt beleidsspecialist Peter Loef van Glastuinbouw Nederland.

Lees zaterdag in Nieuwe Oogst hoe Glastuinbouw Nederland beter werkgeverschap wil stimuleren in de sector

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer