Vietnamese land- en tuinbouw wil meer Nederlandse kennis

Om de strategische samenwerking met Nederland verder te intensiveren, bracht de Vietnamese minister van landbouw en plattelandsontwikkeling, Nguyen Xuan Cuong, maandag een bezoek aan World Horti Center in Naaldwijk.

Vietnamese+land%2D+en+tuinbouw+wil+meer+Nederlandse+kennis
© Eigen Foto

Nederland en Vietnam werken al jaren nauw samen op het gebied van land- en tuinbouw en hebben dit vastgelegd in een Strategic Partnership Arrangement (SPA). Maar de ambitie is om deze samenwerking te intensiveren.

Samen met zijn 35-koppige delegatie liet Cuong zich in Naaldwijk onderdompelen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van tuinbouwinnovatie- en educatie. Bouke Arends, burgemeester van gemeente Westland, ontving de minister en zijn gevolg.

Consumptie

De interesse van Cuong en zijn delegatie ligt vooral in de wijze waarop Nederland de keten van teler tot consument organiseert. In Vietnam is vooral het gebied Dalat een grote professionaliseringsslag aan het maken op tuinbouwgebied.

Vietnam is in Zuidoost-Azië de snelst groeiende economie, waarbij de land- en tuinbouwsector verantwoordelijk is voor twintig procent van het bruto binnenlands product

Dat is nodig om in de groeiende en veranderende consumptievraag in het Zuidoost-Aziatische land te voorzien. Vietnam is in de regio de snelst groeiende economie, waarbij de land- en tuinbouwsector verantwoordelijk is voor ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Platform

De minister kreeg uitleg over de rol van het World Horti Center en de positie van gemeente Westland in de wereldwijde glastuinbouw. Daarnaast gaf Henk van Eijk (Kenlog) een presentatie over het Netherlands Vietnam Horti Businsess Platform.

Daarin werken Nederlandse en Vietnamese bedrijven samen om bij te dragen aan verdere ontwikkeling van de Vietnamese tuinbouw- en sierteeltsector. Ook kwam de samenwerking tussen Lentiz MBO Westland en Vietnam aan de orde, onder meer door twee studenten die net zijn teruggekeerd van een stage in het land.

Combinatiekracht

'Een goede relatie met de Vietnamese overheid bepaalt in grote mate het succes van het Nederlandse bedrijfsleven en onderwijsinstellingen om hun positie in Vietnam verder uit te bouwen', zegt WHC-woordvoerder Angelique de Wit.

'Het bezoek aan World Horti Center heeft deze band verstevigd, waar onder één dak het bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek en de lokale overheid aanwezig zijn en elkaar versterken', ziet de public affairs-specialist. Jaarlijks krijgt het Naaldwijkse vakcentrum inmiddels zo'n 43.000 bezoekers over de vloer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer