%27Rekentool+brengt+verdienmodel+zonnepanelen+in+beeld%27
Interview
© Harry Tielman

'Rekentool brengt verdienmodel zonnepanelen in beeld'

Arvalis heeft in samenwerking met de LLTB een rekentool ontwikkeld, waarmee het adviesbureau agrarische ondernemers kan ondersteunen in energievraagstukken. Door middel van een quickscan kan het rendement van een investering in duurzame energie worden berekend. Adviseur René Beek van Arvalis geeft een toelichting.

Waarom is deze rekentool ontwikkeld?

'Landelijk is een Klimaatakkoord opgesteld. Dit wordt uitgewerkt in dertig gebieden middels de Regionale Energie Strategieën (RES). Daarin wordt onder andere opgenomen hoeveel duurzame energie er in een bepaald gebied moet worden opgewekt, met name middels wind- en zonne-energie.

De tool is ook toegespitst op sanering van Vrijkomende Agrarische Bedrijfsgebouwen gecombineerd met de aanleg van zonnepanelen

René Beek, adviseur van Arvalis

'Door de RES wordt het opwekken van duurzame energie ineens concreet voor lokale overheden en agrariërs. Ontwikkelaars van zonneparken richten zich steeds meer op agrarische ondernemers in Limburg. Boeren en tuinders in de buurt van hoogspanningsstations worden benaderd met de vraag of zij hun grond beschikbaar willen stellen voor de aanleg van zonnepanelen.'

Hoe kan de rekentool daarbij helpen?

'De aanbiedingen van de ontwikkelaars lijken op het eerste gezicht positief. Maar ondernemers kunnen niet altijd duiden wat de aanbieding inhoudt. Welk verdienmodel zit erachter? En kan ik een hoger rendement halen als ik de zonnepanelen in eigen beheer heb?

'De rekentool brengt het verdienmodel van de zonnepanelen in beeld. Daardoor wordt het duidelijk over hoeveel geld we praten en wat het rendement van de zonnepanelen zou zijn in eigen beheer. Deze kennis maakt ons een volwaardig gesprekspartner tegenover de ontwikkelaar, waardoor we de ondernemer optimaal kunnen ondersteunen in zijn keuze.

'Ook is de rekentool toegespitst op sanering van Vrijkomende Agrarische Bedrijfsgebouwen (VAB's) in combinatie met het aanleggen van zonnepanelen op de bouwkavel.'

Hoe werkt de rekentool?

'De rekentool bevat alle mogelijke kosten en opbrengsten die het aanleggen van zonnepanelen met zich mee kan brengen. Onder andere met een quickscan verzamelen we deze gegevens en vullen deze in de rekentool in. Hieruit volgt een overzicht van het rendement van de zonnepanelen voor de komende jaren. Dit kan de ondernemer dan gemakkelijk vergelijken met het aanbod van de ontwikkelaar.'

Hoe kunnen agrarische ondernemers gebruik maken van de rekentool?

'Ondernemers die de rekentool willen gebruiken, of inzicht willen in eventuele andere consequenties, kunnen contact opnemen via 06-51843960 of rbeek@arvalis.nl.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer