Veredeling kan fotosynthese bij planten verbeteren

Planten bezitten niet in alle gevallen bladgroenkorrels die zorgen voor een optimale groei en ontwikkeling. Met plantenveredeling is de fotosynthese te verbeteren.

Veredeling+kan+fotosynthese+bij+planten+verbeteren
© Wageningen UR

Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). In een wetenschappelijke publicatie in Nature Plants beschrijven de onderzoekers een methode om de bladgroenkorrels (organellen) van de ene plant volledig te vervangen door die van een andere plant, terwijl de chromosomen onveranderd blijven. Ze voerden hun onderzoek uit met de modelplant zandraket.

Onderzoeker Erik Wijnker: ‘Nu het mogelijk is om de organellen van een plant met een efficiënte genetische truc te vervangen, kunnen we de oorspronkelijke planten vergelijken met planten met ‘nieuwe’ organellen. Daardoor is het eenvoudig te bepalen welke nieuwe combinaties van organellen en chromosomen tot de beste eigenschappen van de plant leiden. Zo weten we voor een bepaald type bladgroenkorrel inmiddels op voorhand dat als we die in een zandraket brengen de fotosynthese wordt verbeterd.’

Fotosynthese

Planten gebruiken slechts een fractie van het opgevangen zonlicht voor fotosynthese. Verbetering van dat proces wordt gezien als de sleutel naar een efficiëntere plantengroei, waardoor de footprint van landbouw op de omgeving kan verminderen en we in de toekomst beter in staat zullen zijn om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. Lang werd gedacht dat fotosynthese niet verbeterd kon worden.

De laatste jaren wordt, onder andere binnen de WUR, gewerkt aan verschillende methodes om de fotosynthese van planten dusdanig te verbeteren dat meer van het opvallend zonlicht gebruikt kan worden voor de productie van biomassa. Als dit lukt, kunnen planten met verbeterde fotosynthese een belangrijke nieuwe bijdrage leveren om het voedselprobleem aan te pakken zonder het klimaat verder te verslechteren.

Wijnker: ‘Nu we hebben aangetoond dat dit tot beter presterende planten kan leiden, is een aantal bedrijven geïnteresseerd om te weten of dit ook voor hun gewassen geldt. Daarnaast biedt het voor ons een nieuwe manier om te onderzoeken of we de fotosynthese van planten beter kunnen begrijpen en verbeteren, door het maken en testen van nieuwe combinaties.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer