Veredelaar Syngenta stapt uit Plantum

Veredelaar Syngenta stapt uit Plantum, de branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten. De pensioenregeling van het bedrijf is de oorzaak.

Veredelaar+Syngenta+stapt+uit+Plantum
© Nieuwe Oogst

Syngenta zit bij een ander pensioenfonds dan BPL, het fonds dat de cao die via Plantum is afgesloten, voorschrijft. De veredelaar is al langere tijd bij een ander fonds dan BPL, maar het huidige pensioencontract van vijf jaar loopt dit jaar af.

Weer ander pensioenfonds

Syngenta heeft er voor gekozen om weer met een ander pensioenfonds in zee te gaan dan BPL omdat deze beter uitpakt voor de werknemers. Directie en de ondernemingsraad van Syngenta zijn het hierover eens, zegt een woordvoerder van het veredelingsbedrijf.

Dat Syngenta bij een ander pensioenfonds aansluit dan BPL is aangekaart door de vakbonden, die de zaak hebben voorgelegd aan de geschillencommissie van Plantum. Omdat de uitspraak in dit geschil nog geruime tijd op zich laat wachten, heeft Syngenta besloten om met ingang van 2020 zolang uit Plantum te stappen om vrij te zijn in de keuze van het pensioenfonds.

Dispensatieregeling

Aangesloten zijn bij een ander pensioenfonds dan BPL hoeft niet perse tot gevolg te hebben dat Syngenta niet langer lid kan zijn van Plantum. Er bestaat een dispensatieregeling, waarbij het bedrijf moet kunnen aantonen dat de pensioenregeling waarvan Syngenta gebruik maakt ten minste financieel gelijkwaardig is aan dat van BPL. Deze toets is inmiddels uitgevoerd en daaruit is gebleken dat dat zo is.

Rob Neijenhof, adjunct-directeur van Plantum, zegt de stap van Syngenta te betreuren. De veredelaar behoort tot de grootste zes leden van de koepelorganisatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer