Bijna helft Europese export varkensvlees naar China

De grote Chinese vraag naar varkensvlees is duidelijk zichtbaar in de nieuwste cijfers van de Europese Commissie. In de eerste drie kwartalen werd al meer varkensvlees geëxporteerd naar de Volksrepubliek dan in heel 2018.

Bijna+helft+Europese+export+varkensvlees+naar+China
© Twan Wiermans

De export van januari tot en met september steeg met bijna 55 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 46 procent van het geëxporteerde varkensvlees ging in deze periode naar China. In voorgaande jaren lag dat percentage meestal rond de 35 procent.

In totaal ging er 1.547.752 ton varkensvlees in de eerste drie kwartalen vanuit de Europese Unie naar China. De totale export van de Europese Unie bedroeg in deze periode 3.363.897 ton. De hoge vraag naar varkensvlees in China heeft de prijzen voor slachtvarkens inmiddels tot recordniveaus doen stijgen.

Exportverbod

De hoge exportcijfers naar China zijn des te opvallender, omdat een heel aantal Europese landen geen varkensvlees mag exporteren naar China. Dat zijn landen waar de Afrikaanse Varkenspest heerst onder landbouwhuisdieren of wilde zwijnen. Een voorbeeld daarvan is België omdat de ziekte daar geheerst heeft onder wilde zwijnen in de Wallonische provincie Luxemburg.

Na China wordt het meeste varkensvlees geëxporteerd naar Japan. De export naar Japan steeg met 6,8 procent naar 365.430 ton in eerste drie kwartalen. Er zijn ook landen waar minder varkensvlees naartoe ging, zoals Zuid-Korea (- 15,4 procent), Hong Kong (-15,6 procent) en de Verenigde Staten (-18,8 procent). Andere stijgers zijn Australië (+23,8 procent) en Vietnam (+27,8 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer