Stop+het+negatieve+framen
Commentaar
© Dirk Hol

Stop het negatieve framen

Deze week was er veel commotie over een uitspraak van LTO-voorzitter Marc Calon over het stikstofprobleem dat Nederland al sinds mei beheerst. Tijdens een presentatie aan internationale wetenschappers legde hij uit dat Nederland sinds een uitspraak van de Raad van State een stikstofprobleem heeft. Hij stelde dat de Nederlandse landbouw gebukt gaat onder de stikstofproblemen en de uitstoot moet worden teruggebracht.

Niets nieuws onder de zon, zou je zeggen. Niet voor niets hebben dertien land- en tuinbouworganisaties de koppen bij elkaar gestoken en hun krachten gebundeld in het Landbouw Collectief. Dit collectief is bedoeld om met oplossingen te komen voor de stikstofcrisis. De boerenorganisaties hebben daar bijna 3 miljard euro voor gevraagd van de overheid.

Toch maakte de opmerking van Calon, opgepikt door enkele vakmedia, veel boze reacties los op boerenfora en websites. Dit ontaarde in een virale lynchpartij met als klap op de vuurpijl een fake-account met zijn naam en telefoonnummer en de oproep hem boos te appen dan wel te bellen. In crisistijd vervagen kennelijk fatsoensnormen.

Waar gaat het hier om? Het gaat om het framen van een zinsnede, in dit geval gedaan tijdens een presentatie. Framing is eigenlijk een televisieterm. Een frame is een fractie van een seconde beeld. Framing is het tonen van een stukje van de werkelijkheid. Journalisten, politici of andere belanghebbenden willen bijvoorbeeld graag dat het publiek mee gaat in hún werkelijkheid. Dat is precies wat hier ook gebeurd is. De context waarin een uitspraak wordt gedaan, wordt niet meer gezien of gehoord.

Framen was altijd een grote ergenis, nu framen boeren elkaar

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het negatief framen van de sector door buitenstaanders was altijd een grote ergernis bij boeren. Nu framen boeren elkaar. Dat is ontzettend schadelijk. In crisistijd is het immers nodig de krachten te bundelen en gezamenlijk te werken aan een toekomstbestendige en werkbare land- en tuinbouw. Daarbij zullen bestuurders en boeren alle kracht en elkaar nodig hebben.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer