De kansen zijn er echt wel

Deze week stond grotendeels in het teken van de afspraken die het Landbouw Collectief en het landbouwministerie hebben gemaakt. Vrijwel het hele pakket aan maatregelen dat het collectief heeft voorgelegd aan het kabinet is overgenomen, tot en met een uitgebreidere regeling voor de nertsenhouders aan toe.

De+kansen+zijn+er+echt+wel
© Dirk Hol

Hoewel nog in januari over diverse onderdelen door wordt gesproken en de afspraken een opmaat zijn naar daadwerkelijke keuzes met betrekking tot de bronmaatregelen, hebben de landbouworganisaties zeer belangrijk werk geleverd.

Boeren gingen woensdag toch weer de weg op. Dolend reden ze rond. Ze blokkeerden snelwegen, het mediapark, enkele distributiecentra van supermarkten en de bedrijfsterreinen van Tata Steel en Shell. Het waren veelal jongere boeren die de weg op gingen. De sfeer had soms zelfs het karakter van een Zwarte Cross op locatie.

Dat het vooral de jonge boeren zijn die de kont tegen de krib gooien, is enerzijds begrijpelijk en anderzijds opmerkelijk. De jonge boeren staan aan het begin van hun loopbaan als agrarisch ondernemer en hebben bij uitstek baat bij een eenduidig beleid. En daar ontbreekt het al jaren aan.

Boeren en tuinders hebben veel draagvlak in de Randstad

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Aan de andere kant zou je verwachten dat juist de jonge boer en boerin meer openstaan voor de maatschappij en markt, ambitie en vernieuwingsdrang aan de dag leggen. En dat ze een beter antwoord hebben op de ontwikkelingen in de sector dan hun ouders.

Want die kansen zijn er echt wel. Uit het imago-onderzoek dat Nieuwe Oogst deze week publiceert, blijkt dat boeren en tuinders heel veel draagvlak hebben in de Randstad. Het is juist de boer zelf die negatief is en gebukt gaat onder een eeuwig calimerogevoel.

NAJK-voorzitter Andre Arfman duidt deze week in Nieuwe Oogst de staat van de jonge boeren. Hij legt onder meer uit dat zij zich vaak weinig inhoudelijk verdiepen in wat er nu werkelijk speelt. Daar ligt een kans en zelfs een plicht voor onderwijsinstellingen, belangenorganisaties, overheid en media.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  13° / 9°
  60 %
 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer