Graag+een+duidelijk+langetermijnbeleid
Commentaar
© Dirk Hol

Graag een duidelijk langetermijnbeleid

Deze week presenteerde het Landbouw Collectief het sectorplan om uit de stikstofimpasse te komen. Kern van de voorgestelde maatregelen is eiwitarm veevoer, meer beweiden en mest aanlengen met water. Maar het rapport ademt vooral uit dat boeren snakken naar een consistent en duidelijk langetermijnbeleid en werkbare regels.

Het is bewonderenswaardig dat dertien landbouworganisaties zo snel tot een plan zijn gekomen. De eenheid in de landbouw was de afgelopen periode vaak ver te zoeken. Het Landbouw Collectief heeft in ieder geval voorlopig laten zien de krachten te kunnen bundelen, hetgeen tekenend is voor de situatie waarin de sector zich bevindt.

Komende week gaat landbouwminister Carola Schouten met een afvaardiging van de alliantie om de tafel. Vooraf hebben enkele voormannen en -vrouwen al aangegeven dat de inzet van de coalitie niet onderhandelbaar is.

Van de minister wordt verwacht het complete plan integraal over te nemen, vast te leggen en te borgen. Zo niet, dan komen de trekkers er weer aan te pas.

Boeren snakken naar werkbare regels en een standvastig beleid

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De overheid heeft deze harde opstelling van de boeren echt aan zichzelf te danken. Zij meenden jaren over de boeren te kunnen regeren in plaats de samenwerking te zoeken.

Toch blijft de vraag in hoeverre deze eis realistisch is. In een democratie als de onze is het altijd geven en nemen, polderen tot je een ons weegt en zorgen dat je met landbouwlobby maximaal invloed uit kunt oefenen op beleidsmakers, politici en bestuurders. Dat maakt lobbywerk vaak ook moeilijk en weinig zichtbaar. Het gebeurt vooral achter de schermen, veel bellen, akkoorden sluiten of partijen juist uit elkaar spelen, netwerken en overleggen.

Laat Schouten de aangedragen werkbare regels serieus nemen en werken aan een gedegen en duidelijk langetermijnbeleid. Boeren zijn de wispelturige regeldrift echt beu. Zij willen rust op hun erf en zeker weten dat investeringen zinvol zijn op de lange termijn.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 10°
  50 %
Meer weer