Het+ongenoegen+bij+boeren+zit+veel+dieper
Commentaar
© Dirk Hol

Het ongenoegen bij boeren zit veel dieper

Na de grootschalige boerenprotesten in Den Haag en in de provincies lijkt het nog lang niet voorbij met de boerendemonstraties in Nederland. Deze week zijn weer nieuwe acties aangekondigd door strijdlustige boeren.

Het voornemen is om distributiecentra te blokkeren waardoor de bevoorrading van supers in de aanloop naar de feestdagen in het geding komt. Consumenten krijgen wel een alternatief aangeboden: Zij kunnen hun kerstboodschappen doen bij boerderij- en streekwinkels. Wanneer deze acties precies starten, is nog onduidelijk.

Met deze aankondiging lijkt de geest definitief uit de fles. De aanleiding is weliswaar de stikstofcrisis maar er is veel meer aan de hand. Het ongenoegen bij boeren zit veel dieper. De doorgeslagen controlezucht van de overheid is de belangrijkste reden.

Demonstraties komen altijd in golfbewegingen. De aankondiging voor de nieuwe boerenactie komt op de dag dat het openbare leven in Frankrijk plat ligt. Ook in andere Europese landen lopen burgers en boeren te hoop tegen oplopende prijzen, groeiende onzekerheid over de toekomst van hun bestaan en manier van leven, de afstand tot de overheid en het toegenomen wantrouwen.

De macht van de overheid versus die van de boer

Eshter de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Vakmensen zoals boeren willen zich weer met hun vak bezig kunnen houden. Geen boer kan de eigen boekhouding doen omdat deze veel te complex is geworden. En dit geldt niet alleen voor boeren. Een bevriende psycholoog vertelde me laatst twee van haar vier werkdagen bezig te zijn met haar cliënten. De andere werkdagen gaan op aan het invullen van formulieren en het maken van verslagen, nodig voor de verantwoording aan de gemeenten.

De demonstraties gaan over de macht van de overheid versus die van de boer en de trekker. De boeren willen met de acties afdwingen dat de politiek naar hen luistert. Zij voelen zich immers al jaren niet gehoord.

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer