PotatoNL gaat op maandag noteren

De landelijke aardappelnotering PotatoNL gaat vanaf 1 januari 2020 op maandag noteren in plaats van op woensdag.

PotatoNL+gaat+op+maandag+noteren
© Anton Dingemanse

Dit heeft het bestuur van de aardappelnotering besloten. Volgens voorzitter Mark Brantjes van PotatoNL was er intern niet voldoende draagvlak om op woensdag te blijven noteren. ‘Voor de notering op maandag is die er wel en daarom is dit een goed compromis waarmee al partijen binnen PotatoNL kunnen leven’, stelt Brantjes.

PotatoNL is twee jaar geleden gestart op initiatief van ZLTO, NAO, Vavi en LNCN als gezamenlijk notering voor de Nederlandse aardappelsector. Aanvankelijk werd door een noteringscommissie met vertegenwoordigers van de telers, handelaren en verwerkende industrie twee keer per week genoteerd op dinsdag en donderdag.

Eenmalig noteren

Na een evaluatie afgelopen zomer echter werd unaniem besloten om over te stappen op eenmalig noteren. Brantjes legde eerder al uit dat dit beter aansluit bij de noteringsmethodiek van omringende landen. En verder dat vanwege de huidige marktstructuur het aantal transacties als basis van de actuele noteringen de laatste decennia sterk is afgenomen.

In eerste instantie koos het bestuur van PotatoNL voor de woensdag als noteringsdag. Echter in uitvoering en efficiency bleek dit niet de juiste keuze om op voldoende draagvlak te rekenen van alle betrokken partijen. ‘Om intern niet in een impasse te raken, gaan we nu op maandag noteren’, vertelt Brantjes. ‘Het tijdstip van noteren op de dag, moeten we nog vaststellen.’

Professionaliseren

Voor komend jaar heeft PotatoNL als ambitie gesteld om te werken aan het verder professionaliseren van de organisatie. 'Ons doel is de meest toonaangevende aardappelnotering te worden van Noordwest Europa', meldt Brantjes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer