Schaap+Holland+betaalt+17%2C75+euro+in+vroege+consumptiepool
Nieuws
© Schaap Holland

Schaap Holland betaalt 17,75 euro in vroege consumptiepool

De vroege consumptiepool voor het ras Aromata van aardappelhandelshuis Schaap Holland in Biddinghuizen levert dit jaar een gemiddelde uitbetalingsprijs op van 17,75 euro per 100 kilo.

De looptijd van deze pool is voor levering van week 37 tot week 49. De uitbetaling voor de maat 40 millimeter opwaarts is afhankelijk van de leverperiode en exclusief de vergoeding voor PlanetProof. Voor de aardappelen beneden 40 millimeter betaalt het Flevolandse aardappelbedrijf gemiddeld 10 euro per 100 kilo.

Het consumptieras Aromata met hoge resistenties tegen aardappelmoeheid speelt bij Schaap Holland in de zomer en herfstperiode een belangrijke rol in het schilbedrijf en de kleinverpakking en voor de export. De teelt vindt plaats op lichte lössgronden, zavel en klei in Duitsland en Nederland.

Teelt onder vliesdoek

De totale productie van Aromata is dit jaar ten opzichte van oogst 2018 uitgebreid met 70 procent, meldt Schaap Holland in een persbericht. Voor vervroeging van de aanvoer wordt een deel van areaal Aromata onder vliesdoek geteeld.

De Duitse telers realiseerden afgelopen teeltseizoen een netto-opbrengst van 46 ton per hectare. In Nederland kwam de gemiddelde hectare-opbrengst uit op bijna 53 ton netto.

Volledig PlanetProof

Voor komend jaar streeft Schaap Holland naar een nog vroege aanvoer van Aromata. Het doel is om de teelt onder vliesdoek in Duitsland verder uit te breiden en ook om in Nederland in te zetten op verdere vervroeging van de teelt. Verder meldt Schaap Holland dat de volledige teelt van Aromata zal plaatsvinden volgens de richtlijnen van PlanetProof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer