Opwaartse+trend+aardappelmarkt+houdt+aan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Opwaartse trend aardappelmarkt houdt aan

Onzekerheid over de oogst van de laatste aardappelen en een negatieve bijstelling van de Duitse aardappeloogst zorgen ervoor dat de stemming op de aardappelmarkt over het algemeen prijshoudend blijft.

Er is op dit moment voldoende vraag voor het aanbod op de aardappelmarkt. Afgelopen week steeg de aardappeltermijnmarkt al richting de 19 euro per 100 kilo voor de contracten op levering in april 2020. Deze week is sprake van enige terughoudendheid en daalde de termijnnotering naar een niveau tussen 18,50 en 18,70 euro.

De EEX in Leipzig bepaalde vorige week de European Potato Index op 14,20 euro en dat betekent een stijging van 0,20 euro per 100 kilo. Het is een aanwijzing dat de fritesindustrie buiten de contracten nog steeds op behoorlijke schaal aardappelen aan het vastleggen is voor de grondstofvoorziening.

Duits areaal kleiner

De prijshoudende stemming is een gevolg van de onzekerheid over de nog te rooien aardappelen. Met name in Groot-Brittannië is er grote twijfel of de laatste aardappelen wel gerooid gaan worden. Verder meldt beursmakelaar De Vries & Westermann dat de definitieve aardappeloogst in Duitsland met 4 procent naar beneden is bijgesteld. Dit heeft te maken met een kleiner areaal dan oorspronkelijk werd meegenomen in de statistieken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 9°
  10 %
 • Maandag
  24° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  20 %
Meer weer