Mooiere koe geeft meer melk

Tussen melkproductie en exterieur bestaat een duidelijk verband. Dat stelt CRV-hoofdinspecteur Gerbrand van Burgsteden. Een beter exterieur brengt niet alleen een hogere melkproductie met zich mee, maar ook een langere levensduur.

Mooiere+koe+geeft+meer+melk
© René Eijsink

Van Burgsteden deed deze uitspraak dinsdag in Laren, tijdens de bijeenkomst van het Platform Roodbont. Hij volgde voor de analyse alle zwartbonte vaarzen die in het boekjaar 2010-2011 op exterieur zijn gekeurd, meer dan 200.000 dieren. De inspecteur verdeelde daarbij de bovenbalkscores in vier klassen voor algemeen voorkomen: onvoldoende (71-74 punten), voldoende (75-79), goed (80-84) en zeer goed (85-89).

Het blijkt dat van de dieren met een onvoldoende voor exterieur maar 22 procent de vierde lactatie haalt. Dit loopt bij een beter exterieur op, bij de zeer goede koeien haalt 58 procent de vierde lactatie.

Ook bij de bovenbalkkenmerken frame, type, uier en beenwerk betekent een hogere score dat meer dieren de vierde lactatie behaalt.

Link met gezondheid

De betere levensduur is mogelijk het gevolg van een link met de gezondheid, schat Van Burgsteden in. 'Bij vaarzen met een onvoldoende voor algemeen voorkomen is het gemiddeld celgetal 103 en komen er bij 63 procent van de dieren klauwaandoeningen voor. Bij koeien met een zeer goed exterieur gaat het om een gemiddeld gunstiger celgetal van 59 en 44 procent klauwaandoeningen. Een fors verschil. De groepen met een score van voldoende en goed zitten hier tussenin.'

Opvallend is dat koeien met een zeer goed exterieur niet alleen langer meegaan, ze geven ook meer melk per lactatie. In de eerste lactatie geven de deze koeien 8.559 kilo melk, tegen 7.104 kilo voor de koeien met een onvoldoende.

'Bij vergelijkbare gehalten is het totaal aantal kilo's vet en eiwit per koe bij een beter exterieur ook hoger', vertelt de CRV-inspecteur. Hij bestrijdt dat er een sterk effect is doordat koeien met een topexterieur op de betere bedrijven staan. 'Koeien met een onvoldoende voor exterieur scoren in de eerste lactatie een lactatiewaarde van 97,9, die met een zeer goed exterieur komen uit op 107,3. Ze zijn daarmee ook de betere dieren op stal.'

1.000 kilo per punt

Ook in latere lactaties blijft het verschil in melkproductie. In combinatie met de levensduur geeft dit forse verschillen in levensproductie. De koeien met een onvoldoende exterieurniveau komen gemiddeld op een 18.708 kilo melk, die met een zeer goed exterieur op 37.551 kilo. 'Dit betekent gemiddeld gezien dat iedere punt meer voor exterieur leidt tot 1.000 kilo meer levensproductie', stelt Van Burgsteden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer