CRV+gaat+voeropname+1%2E600+koeien+meten
Nieuws
© René Eijsink

CRV gaat voeropname 1.600 koeien meten

Veeverbeteringscoöperatie CRV gaat in 2020 van ruim 1.600 melkkoeien op praktijkbedrijven de voeropname meten. Daarmee wil de fokkerijorganisatie de voerefficiëntie via fokkerij verbeteren.

Niet voor niets. Deskundigen van de fokkerijorganisatie verwachten dat via fokkerij een betere voerefficiëntie te behalen. Daarmee kan tien procent van de voerkosten worden bespaard, wat neerkomt op 2 cent per kilo melk. De voerkosten zijn meer dan 50 procent van alle variabele kosten. Die winst is te behalen doordat koeien hun voeropname beter benutten om melk te produceren. Dit is niet alleen beter voor de portemonnee van de ondernemer, maar ook beter voor het milieu.

CRV startte in 2017 met het meten van de voeropname op een praktijkbedrijf in Overloon. 'Toen zijn hier voeropnamebakken, een doorloopweegstation en wateropname-units geïnstalleerd. Intussen zijn er al van ruim 250 koeien veel accurate data verzameld, zoals voer- en wateropname, gewicht, productie, groei en saldo per koe per dag', stelt Pieter van Goor, fokkerijspecialist en projectleider: 'Zoals verwacht, zien we grote verschillen in voerefficiëntie, van 1,2 kilo melk per kilo drogestofopname tot 1,8 kilo melk per kilo droge stof.'

Hij vervolgt: 'Sinds maart van dit jaar is CRV ook voeropnamedata aan het verzamelen op het melkveebedrijf van de familie Van Gastel uit Nispen. Dit bedrijf kennen we al langer, omdat dit ook een van de tien Delta-testbedrijven is. Hier meten we dus ook de voerefficiëntie van de stiermoeders en halfzussen en volle zussen van een deel van de stieren die CRV inzet als InSire-stier.'

Drie nieuwe bedrijven

Nog dit najaar worden er op drie nieuwe praktijkbedrijven de blauwe voerbakken geïnstalleerd. Begin deze week is de installatie gestart bij de gebroeders Vroege in Dalen. Rond november is familie Duursma uit Bellingwolde aan de beurt en in december volgt de familie Meerkerk uit Emmer Compascuum.

In de komende vijf jaar wil CRV 5.000 koeien met voeropnamedata aan de referentiepopulatie toevoegen. De genomische fokwaarde voor voerefficiëntie van de genomics-stieren zal dan stijgen naar ongeveer 60 procent.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer