LTO wil realistische mrl voor Chloor IPC

Samen met andere partijen in de aardappelketen pleit ook de LTO-vakgroep Akkerbouw ervoor om een realistische mrl voor Chloor IPC in te stellen vanaf de periode na 2021.

LTO+wil+realistische+mrl+voor+Chloor+IPC
© Haijo Dodde

Tegelijk moet er volgens de vakgroep een praktisch en betaalbaar protocol komen voor de reiniging van de bewaarplaatsen. Er is nu politieke wil nodig om de sector de ruimte te geven om adequaat te reageren op een tijdperk zonder Chloor IPC, schrijft LTO-beleidsmedewerker Jeroen Kloos deze week in een weblog op de website van LTO Noord.

Kloos wijst erop dat het voor de continuïteit in de aardappelsector van belang is dat er voldoende ruimte komt voor het instellen van overgangs-mrl's. 'Het kan niet zo zijn dat aardappelen die in 2021 uit de bewaring komen niet voldoen aan de voedselveiligheidscriteria vanwege een lage mrl voor chloorprofam. Dat terwijl het middel nu nog wel een toelating heeft.'

Hogere kosten

Naast de mrl en een praktisch reinigingsprotocol zijn de hogere kosten van een alternatieve kiemremming een volgende zorgpunt voor LTO. Volgens Kloos is het niet redelijk om de kostprijsverhoging alleen af te wentelen op de aardappeltelers. 'Ook de verwerkende industrie speelt hierbij een rol. De een kan niet zonder de ander en telers hebben voldoende marge nodig om te kunnen inspelen op een bewaring zonder Chloor IPC.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer