Geduld met residuwaarden voor chloorprofam

Het duurt nog zeker tot drie of vier maanden voordat er meer duidelijkheid is over de residuwaarden (mrl's) voor kiemremmers met chloorprofam.

Geduld+met+residuwaarden+voor+chloorprofam
© Haijo Dodde

Het betreft de residuwaarden van middelen als Chloor IPC die worden gebruikt voor kiemremming in aardappelen. Deze mrl's gaan gelden vanaf oktober 2020 als deze middelen niet meer mogen worden gebruikt. Certis, toelatingshouder van onder meer Gro-Stop en Chloor IPC, schat in dat het tot maart 2020 kan duren voordat de Europese Commissie met een concreet voorstel voor de mrl's komt.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft een risicoanalyse gemaakt. Die ligt bij voedselveiligheidsautoriteit EFSA voor een beoordeling. Daarna zullen de Europese lidstaten uiteindelijk een voorstel voor een mrl presenteren.

Realistische mrl

De huidige mrl van chloorprofam is 10 ppm en op termijn wordt dat teruggebracht tot 0,01 ppm. De aardappelsector en ook LTO pleiten al langer voor het instellen van tijdelijk iets hogere mrl's voor een periode van enkele jaren. Naast een realistische mrl is er vanuit de praktijk ook behoefte aan een praktische reinigingsprotocol.

Van chloorprofam is bekend dat de stof zeer persistent en lang achterblijft in bewaarruimten en ook op bijvoorbeeld inschuurlijnen. Ervaringen van aardappeltelers na omschakeling van gangbaar naar biologisch bevestigen dit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer