Vavi wil tijdelijke residulimiet voor chloorprofam

De Vereniging voor de aardappelverwerkende industrie (Vavi) pleit bij de Europese Commissie voor het instellen van een tijdelijke maximale residulimiet (mrl) voor chloorprofam.

Vavi+wil+tijdelijke+residulimiet+voor+chloorprofam
© Haijo Dodde

De toelating van middelen voor de kiemremming in aardappelen op basis van chloorprofam, vooral Chloor IPC, komt volgend jaar te vervallen. Met het oog op historische contaminatie van het persistente middel vindt Vavi een tijdelijke mrl een noodzakelijk instrument.

Voor het reinigen van aardappelloodsen om restanten van chloorprofam effectief te verwijderen, wil Vavi voor volgend jaar komen met een concreet telersadvies. In samenwerking met vertegenwoordigende organisaties voor aardappelverwerkers in vijf andere Europese Unie-landen worden schoonmaakmethoden getest.

Reinigingsprotocol

Doel is volgens Vavi om te komen tot een gevalideerd en gedragen reinigingsprotocol. Ook moeten de tests uitwijzen wat een betaalbare reiniging van bewaarcellen voor effect heeft op het gehalte aan chloorprofam dat na een volgende bewaarperiode terug te vinden is op de aardappelen.

Vavi wijst de aardappeltelers, die leveren aan de verwerkende industrie, erop om vanaf oogst 2020 geen chloorprofam meer te gebruiken. De vereniging wil samen met de telers en andere partners in de aardappelsector zich komend jaar uitgebreid oriënteren op goede alternatieven voor een effectieve kiemremming van consumptieaardappelen in bewaarcellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer