NAO+wil+vrijstelling+Chloor+IPC+voor+verre+export
Nieuws
© Haijo Dodde

NAO wil vrijstelling Chloor IPC voor verre export

De Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) werkt aan een vrijstellingsaanvraag voor het gebruik van Chloor IPC bij consumptieaardappelen voor export naar bestemmingen buiten Europa.

Het betreft een aanvraag voor een tijdelijke vrijstelling, vertelt Jan Gottschall van NAO. ‘Hiermee willen we verpakkers, handelaren en exporteurs de mogelijkheid bieden om een effectieve kiemremming uit te voeren totdat er goede alternatieven beschikbaar zijn.’

NAO verwacht dat zonder goede methoden voor kiemremming de export van consumptieaardappelen en ook bovenmaatse poters naar onder meer Afrika en Azië in het gedrang komt. Gottschall legt uit dat transport naar deze bestemmingen meestal twee tot vier weken duurt. ‘Het is dan essentieel dat de aardappelen tijdens de verscheping in kiemrust blijven.’

De medewerker van NAO schat het volume aan aardappelen voor de verre export op zo'n 200.000 ton op jaarbasis. 'Meestal gaat het om ongeveer een kwart van de totale export.'

Vervolgonderzoek

Voor de zoektocht naar alternatieven voor Chloor IPC in het handelskanaal heeft Wageningen UR voor de zomer van 2019 in opdracht van de stichting NAO-projecten een inventarisatie uitgevoerd. Dit najaar krijgt dit onderzoek een vervolg waarbij diverse combinaties van methoden en middelen voor kiemremming worden getest op de aardappelrassen Colomba en Fontane.

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer