%27Cichorei%2Dcampagne+zonder+gouden+randje%27
Nieuws
© Anton Dingemanse

'Cichorei-campagne zonder gouden randje'

De cichoreicampagne verloopt dit seizoen niet zoals verwerker Sensus had gehoopt. 'Het is niet slecht of teleurstellend, maar we hadden wel minder pech mogen hebben. De campagne heeft geen gouden randje', zegt manager agro René Schunselaar van Sensus.

De hoeveelheid tarra is met 13 à 14 procent aan de hoge kant en ligt hoger dan het doel van maximaal 10 procent, geeft Schunselaar aan. 'Het tarrapercentage is hoog ondanks het feit dat we de cichorei in 100 procent van de gevallen met reinigers laden. Dat komt omdat het tijdens de campagne vaak steeds maar een paar dagen droog is geweest. De reinigers werken dan minder.'

Sensus adviseert telers om cichorei aan de bult af te dekken met vliesdoek omdat dit zorgt voor een beter effect van de reinigers. 'Door de weersomstandigheden hebben veel telers dit seizoen laat gerooid. Als er tussen het rooien en het laden maar een paar dagen zit, heeft vliesdoek weinig effect', verklaart Schunselaar deze pech.

Inulinegetal

Door het regenachtige weer was er weinig zon. Dat heeft gezorgd voor een relatief laag inulinegetal. 'We gaan een inulinegetal van 17 niet halen. Waarschijnlijk komen we gemiddeld uit op 16,7 en dat is lager dan gehoopt', zegt de manager agro. Ook dit ziet hij als pech.

Schunselaar denkt dat de gemiddelde opbrengst van deze cichoreicampagne uitkomt op 8 ton inuline per hectare. 'De gemiddelde opbrengst is dit jaar niet slecht, maar we hebben wel te maken met uitersten. Zowel met tegenvallers als met opbrengsten die door het plafond gaan.'

Sensus streeft naar gemiddeld 10 ton inuline per hectare in 2023. 'Om dat te halen, hadden we nu gemiddeld iets boven de 8 ton inuline per hectare moeten zitten. De lagere opbrengst komt mede door het weer en daar hebben we geen invloed op', zegt Schunselaar.

Technische storing

De verwerker verwacht dat de campagne tot 24 of 25 januari zal duren. 'Redelijk volgens plan, maar waarschijnlijk wel een weekje later. Dat heeft niet te maken met de opbrengsten en/of de moeilijke rooiomstandigheden, maar met een technische storing tijdens de campagne', zegt de manager agro. Opnieuw pech.

Begin deze week zat nog ongeveer 2 à 3 procent van het areaal cichorei in de grond. 'Bijvoorbeeld bij iemand onder de rook van de fabriek en op lichte zandgrond. Begrijpelijk als zo'n teler in januari moet leveren. Cichorei heeft minder snel last van vorst dan suikerbieten. We ontmoedigen telers niet die ervoor kiezen om de cichorei in de grond te bewaren in plaats van aan de bult.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer