Hogere+opbrengst+cichorei+door+bestrijden+meeldauw
Nieuws
© IRS

Hogere opbrengst cichorei door bestrijden meeldauw

Het lang gezond houden van het loof van cichorei levert gemiddeld 3,6 ton extra op.

Dat blijkt uit een serie bladgezondheidsproeven die het IRS de afgelopen jaren uitvoerden in opdracht van de Telersvereniging Inulinecichorei. Daaruit blijkt dat een bespuiting met fungiciden gemiddeld over vier jaar 3,6 ton cichorei per hectare meer opbrengt bij een oogst rond begin december.

Het effect van de jaarsinvloeden zijn groot. Zo kan bij stevige aantasting door meeldauw de opbrengstderving oplopen tot 8 ton cichorei. Een cichoreiblad met schimmelaantasting is minder productief dan een gezond blad, meldt het IRS.

Veel schade

Met name meeldauw kan veel schade doen in inulinecichorei. Als het loof gezond is, kan het efficiënt de weersomstandigheden in de nazomer/herfst benutten voor groei. Naast meeldauw zijn roest, alternaria en stemphylium schadelijke bladschimmels in cichorei. Ook kan het loof door bladvuur worden aangetast veroorzaakt door de bacterie pseudomonas.

De fungiciden Flint en Signum hebben in cichorei een toelating voor de bestrijding van meeldauw. ‘Voer bij het waarnemen van de eerste aantasting een bespuiting uit’, luidt het advies van het IRS. ‘Hoe langer de cichorei nog moet groeien, hoe groter het rendement van gezond loof zal zijn. Tegen bladvuur hebben deze middelen geen werking.’

Calcium

Wanneer blad gezond en sterk is, kan meeldauw de plant minder makkelijk infecteren. In de proeven lag een bladmeststof op basis van calcium. Deze bladmeststof zorgde voor een weerbaardere plant, waardoor de opbrengstderving door meeldauw kleiner was ten opzichte van onbehandeld. Er werd driemaal met dit middel gespoten. Eén bespuiting met een fungicide resulteerde echter in een hogere opbrengst dan de bladmeststof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer