Sensus-manager: telers waarderen robuustheid cichorei

De nieuwe voorwaarden bij cichorei geven geen problemen bij het afsluiten van contracten. 'Op 23 oktober zaten de contracten in de eerste gebieden al vol', zegt René Schunselaar, manager Agro bij voedingsmiddelenfabrikant Sensus.

Sensus%2Dmanager%3A+telers+waarderen+robuustheid+cichorei
© Koos van der Spek

Schunselaar denkt dat het deels te maken heeft met het feit dat cichorei een robuust gewas is en relatief goed standhoudt bij droogte en nattigheid. 'Ik krijgt de indruk dat telers die eigenschap steeds meer leren waarderen. Cichorei in het bouwplan geeft bij extreem weer een zekere risicospreiding. Daarnaast gaat het om contractteelt, een stuk zekerheid', zegt de Sensus-manager.

Voor 2020 betaalt Sensus een basisprijs van 73,25 euro per ton. 'De contractprijs is een kwartje naar beneden gegaan, maar dat geld gaat niet naar Sensus', benadrukt Schunselaar. 'Het kwartje gebruiken we om de vroeglevering te verlengen van 10 naar 20 oktober. Dat is nodig, omdat cichorei in oktober langer doorgroeit.'

Toeslagverlaging

Een 'echte' aanpassing is volgens Schunselaar de verlaging van de toeslag van 5 naar 2 euro per ton, bij 17 procent inuline. Door de concurrentie staat volgens Sensus het bedrijfsresultaat onder druk.

Sensus wil het areaal volgend jaar gelijk houden aan dit jaar. 'De inulinemarkt groeit, maar dat kunnen we invullen door een hogere opbrengst per hectare. De opbrengst groeit en er zit nog meer potentie in. We streven naar 10 ton inuline per hectare', laat Schunselaar weten.

Opbrengsten wisselend

De opbrengsten van cichorei liggen dit jaar veelal tussen de 45 en 50 ton per hectare, het meerjarig gemiddelde. 'Maar dat gemiddelde verbergt de realiteit. De opbrengsten zijn erg wisselend. We zien effecten door het uitblijven van neerslag in de zomer', zegt Schunselaar, die verwacht dat de opbrengst nog iets kan toenemen. 'Vooral bij telers die het blad gezond houden.'

De cichoreicampagne zit in de zevende week en draait volgens plan. 'De regen van de afgelopen weken geeft geen problemen met de continuïteit van de aanvoer van cichorei', stelt Schunselaar. Door te veel regen is het tarrapercentage opgelopen naar boven de 10 procent. 'Ondanks de inzet van reinigers geeft de tarra problemen. Onder droge omstandigheden werken de reinigers beter.'

De oogstomstandigheden zijn deze week verbeterd. Schunselaar hoopt dat het tarrapercentage volgende week beneden de 10 procent uitkomt en dat de inuline gaat stijgen. 'In het begin van de campagne zaten we op 17 procent inuline. Dat percentage liep op, maar de stijging stopte na de regen. Nu zitten we weer op 17 procent.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer