Droogte+zorgt+voor+stuwmeer+aan+nieuwe+cichoreirassen
Nieuws
© Haijo Dodde

Droogte zorgt voor stuwmeer aan nieuwe cichoreirassen

Omdat de proeven in 2019 niet zijn geslaagd, komen er voor cichoreirassen geen nieuwe cijfers beschikbaar. Dat was in 2018 ook al het geval. 'Nieuwe rassen maken helaas even geen kans', zegt Hans de Keijzer van CSAR.

Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst landbouwgewassen (CSAR) beslist over de samenstelling van de officiële rassenlijst. Vanwege het ontbreken van nieuwe cijfers konden er geen nieuwe rassen worden opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst voor 2020.

'Dat komt vooral door klimatologische omstandigheden. Door droogte in het voorjaar was er sprake van een slechte opkomst en daardoor onregelmatige gewassen. De uitkomsten van de proeven zijn daardoor afgekeurd. Vorig jaar was dat helaas ook al het geval', zegt De Keijzer.


Door twee jaar geen nieuwe cijfers ontstaat er een stuwmeer aan nieuwe rassen die wachten op opname op de Aanbevelende Rassenlijst, weet De Keijzer. 'Nieuwe rassen zijn altijd beter dan de bestaande rassen, anders komen ze niet in aanmerking voor opname op de rassenlijst. Het is voor de sector jammer dat deze rassen even geen kans maken.'

Drie proefvelden

In totaal zijn er drie proefvelden met cichoreirassen: twee in het zuiden van het land en één in het midden van het land. 'Als we van twee proefvelden goede cijfers krijgen, kan het nog qua toelating op de Aanbevelende Rassenlijst. Geen enkel veld was dit jaar goed en dan houdt het op', geeft De Keijzer aan.

Op de proefvelden lagen dit jaar vijftien verschillende rassen in onderzoek, waaronder de zes rassen die op de Aanbevelende Rassenlijst staan: Meaestoso, Larigot, Fugato, Goldine, Benulite en Barite. De overige nieuwe rassen liggen een, twee of drie jaar in onderzoek. CSAR beslist over opname daarvan op de Aanbevelende Rassenlijst. Deskundigen van het bedrijfsleven bereiden de beslissingen inhoudelijk voor. Dat gebeurt in de Werkgroep Rassenonderzoek Cichorei.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer