Cichorei vervroegen lukt goed met vliesdoek

Voor cichorei die geteeld wordt voor vroege levering, lijkt het interessant om de teelt te vervroegen door het gewas kort na zaai een maand af te dekken met vliesdoek.

Cichorei+vervroegen+lukt+goed+met+vliesdoek
© Haijo Dodde

De pluspunten van het afdekken zijn de vroegere inzaai, de betere opkomst, een vlotte start en vooral de hogere opbrengsten aan het begin van de campagne. 'Verder hebben we bij de opkomst geen last van duivenschade en ook zijn de plantjes onder het doek goed beschermd tegen stuiven', vertelt Jas Zegers, teeltspecialist bij CZAV en bietenagent voor Sensus in het zuidwesten.

Zegers verzorgde vorige week een rondleiding langs enkele cichoreiproeven, tijdens de open dag van CZAV op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. Hij vertelde bij het object met het vervroegingsdoek dat eerdere proeven van het onderzoeksinstituut IRS al hebben aangetoond dat meeropbrengsten van 20 tot 25 procent mogelijk zijn.

Eind maart ingezaaid

'We proberen steeds meer ervaring op te doen met vervroegen. In de praktijk wordt er nog niet veel gebruik van gemaakt', verklaart Zegers. 'De telers die wel experimenteren met vliesdoek, hebben vaak eind maart al ingezaaid. Op die percelen zien we dat het cichoreigewas zich nu al sluit.'

Het proefperceel op de Rusthoeve is op 24 april ingezaaid. Het vliesdoek voor de vervroeging werd op een klein deel van het perceel een week later aangebracht en eind mei weer verwijderd. Zegers trekt twee cichoreiplanten op en laat zien dat de plant die een maand onder doek heeft gestaan al een behoorlijke wortel heeft ten opzichte van de niet-afgedekte plant.

Meerkosten

De kosten van afdekken voor materiaal en arbeid schat Zegers op 1.000 euro per hectare. 'Als het inderdaad lukt om 25 procent meer wortelopbrengst van het land te halen, en de teler ontvangt een premie voor vroege levering, dan is vervroegen op deze manier zeker rendabel.'

Het vervroegen met vliesdoek is onderdeel van het streven van verwerker Sensus om via teeltoptimalisatie een gemiddelde opbrengst van 10 ton inuline per hectare te realiseren. Dat doel moet in 2023 worden bereikt. Daarvoor is het noodzakelijk dat het teeltrendement jaarlijks met zo'n 4 procent toeneemt.

Safari geeft gewasschade
Onderzoeksinstituut IRS adviseert cichoreitelers om het onkruidmiddel Safari alleen te gebruiken als dat echt nodig is voor de bestrijding van kamille of kruiskruid. In onderzoek naar de selectiviteit van herbiciden heeft het IRS de afgelopen twee jaar vastgesteld dat Safari 5 tot 8 procent opbrengstderving veroorzaakt in cichorei.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer