Aardappelschillen houden vliegtuig in de lucht

In project 'Bio jet fuel' wordt onderzocht in hoeverre het interessant is om op grote schaal aardappelschillen te gebruiken voor de productie van brandstof voor vliegtuigen.

Aardappelschillen+houden+vliegtuig+in+de+lucht
© Nieuwe Oogst

Onder laboratoriumomstandigheden is al bewezen dat het mogelijk is om vliegtuigbrandstof te maken uit aardappelschillen. Het project dat gefinancierd wordt door TKI-BBE (Stichting Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Biobased Economy) moet uitwijzen of een productieketen op grote schaal technisch haalbaar is en bovendien economisch interessant.

Over drie jaar moeten alle Europese transportbrandstoffen voor 10 procent bestaan uit biobasedgrondstoffen. Luchtvaart valt nog niet onder deze wetgeving, maar daar komt in 2021 waarschijnlijk verandering in, meldt TKI-BBE in een persbericht.

Behoefte miljoenen tonnen

In Europa verbruikt de luchtvaart jaarlijks 60 miljoen ton brandstof. Zelfs als het wettelijke bijmengpercentage slechts enkele procenten wordt, ontstaat volgens TKI-BBE al een behoefte van miljoenen tonnen biobased brandstof.

In het project 'Bio jet fuel' onderzoeken de projectpartners of op basis van niet-eetbare zijstromen uit de landbouwindustrie een interessante productieketen ontwikkeld kan worden. Aardappelschillen dienen daarvoor als voorbeeld.

Projectleider Ana Lopez Contreras van Wageningen Research legt uit wat de voordelen zijn van het gebruik van niet-eetbare aardappelzijstromen. 'Ze zijn in grote hoeveelheden beschikbaar en ook nog eens goedkoop. Bovendien zijn de stromen geschikt om te fermenteren tot luchtvaartbrandstof.'

Duurzaamheidswinst

Naast de economische en technische haalbaarheid moet het project ook uitwijzen wat de duurzaamheidswinst is van het gebruik van de reststromen uit de landbouw voor deze toepassing. Ook willen de projectpartners het fermentatieproces verder optimaliseren.

In het project werken zowel grondstofleveranciers als bedrijven met expertise in verschillende productiestappen samen. Vanuit de kennisinstellingen worden ze ondersteund door Wageningen Research en de Universiteit Utrecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer