Andesgebergte+hofleverancier+biobased+gewassen
Nieuws
© Joris van Geel

Andesgebergte hofleverancier biobased gewassen

De zoete aardappel en yacon liggen bij het Belgische onderzoeksinstituut Inagro voor het vierde jaar in onderzoek voor biobased gewassen. Dit jaar worden ze aangevuld met oca en mashua. Al deze knolgewassen komen uit het Andesgebergte.

In project Growing a Green Future werkt Inagro mee aan de ontwikkeling van een biobased economie in de grensregio Vlaanderen-Nederland. In die economie ruilen producenten fossiele brandstoffen voor hernieuwbare varianten.

Voor het vierde jaar op rij gaat Inagro op zoek naar innovatieve teelten die een rol kunnen spelen in die biobased economie. Producenten in deze economie werken met hernieuwbare grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan voedsel, dierenvoeder, geneesmiddelen, plastics en bio-energie.

Waardepiramide

Om afval te vermijden, wordt de biomassa via bioraffinage gescheiden in verschillende componenten. Na raffinage krijgen die componenten een eigen economische waarde. Die zijn vaak verspreid over de treden van de waardepiramide: gezondheid (meeste waarde), voeding/voeder, chemie/materialen en energie (minste waarde).

De zoete aardappel en yacon staan voor het vierde jaar op rij in de tuin van Inagro. Die knolgewassen uit de Andes zijn al bekend bij het grote publiek, maar worden nog vaak ingevoerd uit het buitenland. Inagro wil demonstreren dat je die gewassen ook kunt telen in België. Die gewassen worden aangevuld met de oca en mashua. Beide zijn ook afkomstig uit het Andesgebergte en vormen smakelijke en kleurrijke knolletjes.

Oliegewassen

Een andere oude teeltbekende is de Ethiopische mosterd. Die wordt dit jaar in mengteelt gezaaid met linzen, omdat linzen de steun van de Ethiopische mosterd kunnen gebruiken voor een goede groei. Ethiopische mosterd behoort tot de oliegewassen, omdat de olie in de zaden kan worden gebruikt voor onder meer de productie van plastics en nylon.

Een tweede oliegewas is de oliepompoen. Die olie kan toegepast worden in voeding en in cosmetica. Bijvoet is het laatste oliegewas in de tuin. De olie is mogelijks interessant voor de ontwikkeling van nieuwe biociden. Ook boerenwormkruid komt terug en wordt momenteel getest op actieve stoffen die een insectenwerende werking hebben.

Meerkrap

Meekrap en wede zorgen ook voor actieve componenten. Die kunnen belangrijk zijn voor de productie van natuurlijke rode en blauwe kleurstoffen. Bij de eiwitgewassen is dit jaar (naast linze) gekozen voor gele erwt, edamame of groene soja, kikkererwt, veldboon voor humane consumptie en de Stropharia-paddenstoelen. Bij de voedselgewassen introduceert Inagro nog de oergranen emmertarwe en eenkoorn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  33° / 16°
  10 %
Meer weer