Alleen de kogel helpt tegen de rat

Met een warmtebeeldcamera speurt jager Wil Peperkamp naar ratten. Voor kalverhouder Derk van Herk uit Geldermalsen zijn de ratten een groot probleem. ‘Vandaag gaan we op jacht naar ratten’, vertelt Peperkamp. ‘De ratten hebben allemaal gaten gemaakt in de maiskuil hier bij de veehouder. Je ziet dat de kuil er onder te lijden heeft.’

Het wordt voor veehouders steeds moeilijker om de ratten te bestrijden omdat gif verboden is om buitenshuis te gebruiken. ‘Vorige week zat de sloot hier helemaal vol, toen schoot ik dertig ratten in een half uurtje’, weet Peperkamp. Deze week is hij terug om de laatste ratten weg te schieten. ‘Ik gebruik een FX.30, zwaar kaliber. Alles wat je hiermee raakt is meteen dood.’

Omdat de laatste jaren en ook de komende jaren regels rondom rattengif strenger worden, denken experts dat de rat aan terrein zal blijven winnen. ‘Dit is voor dit bedrijf de beste oplossing. Ik heb hier in de laatste drie weken zeventig ratten geschoten en nu moeten we ze echt opzoeken.’ Peperkamp is tevreden over de vangst van de dag. ‘We hebben er vandaag weer een stuk of veertien geschoten. Nu is het probleem hier nagenoeg opgelost.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer