Bedreigende geur verjaagt knagers uit stallen

Ratten en muizen door geur weren uit stallen met pluimvee. Het HyCare Poultry Demo & Research Center in Hapert wordt sinds deze week op een natuurlijke wijze beveiligd tegen knagers.

Bedreigende+geur+verjaagt+knagers+uit+stallen
© De Snuitgeverij

Om de 15 meter plaatste Martijn Kolsters, bestrijdingstechnicus bij Agro Pest Control, dinsdag geurpalen bij de pluimveestallen in Hapert. De kunststof potjes met roosters bevatten een schuimvulling waar 'Organic Rodent Control Tupo' overheen wordt gegoten.

Deze bruine vloeistof bevat een mix van etherische oliën en kruidenextracten. De lucht verspreidt de geurstoffen. 'Knagers kunnen ontzettend goed ruiken en ervaren die reuk als bedreigend', legt Kolsters uit. 'We experimenteren al langer en zien het aantal ratten en muizen in en om stallen afnemen.'

Toekomst

Het monitoren van muizen en ratten zal volgens de bestrijdingstechnicus uitwijzen dat de preventieve aanpak ook hier werkt. Om de vier maanden komt hij de geurpotten bijvullen en onder meer de lokdozen controleren. Kolsters noemt het dé ongediertebestrijdingsmethode van de toekomst.

'Het gebruik van lokaas met biociden buiten de stallen is sinds juli 2019 verboden. Knaagdieren worden resistent tegen de gifstoffen en daarom zal op termijn ook het gebruik van die bestrijdingsmiddelen ín de stallen aan banden worden gelegd. Daarom hebben wij als doel in 2025 al het ongedierte zonder gif te kunnen bestrijden. De natuur gaat ons daarbij helpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer