Gelijke+beleving+smaak+TN70+en+Topigs20
Nieuws
© Topigs Norsvin

Gelijke beleving smaak TN70 en Topigs20

Of het vlees nu komt van een nakomeling van de TN70 of de iets vettere Topigs 20, de consument proeft geen verschil. Dat is de uitkomst van het smaakpanel dat Topigs Norsvin inzette.

In de roep om vettere varkens wilde varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin weten in welke mate de consument verschil ervaart tussen vlees van verschillende zeugenlijnen. Daarvoor kregen de nakomelingen van zowel de TN70 als de Topigs20-lijn de TN Tempo als vader. De dieren komen van hetzelfde bedrijf en zijn op dezelfde wijze gevoerd, vervoerd, geslacht en verwerkt.

Hun vlees werd aan een smaakpanel voorgelegd. 'Zij vonden geen significant verschil in smaak en beleving tussen vlees afkomstig van beide dieren', zegt Roy Strikkeling van Topigs Norsvin.

Bevestiging

Een bevestiging van wat de fokkerijorganisatie al veronderstelde. 'Op vettere varkens stuur je meer met de keuze van de eindbeer en voeding', licht Strikkeling toe.

Sinds de samenwerking van Topigs Norsvin met het Engelse JSR wordt het smaakpanel regelmatig ingezet voor eigen lijnen, maar ook voor bijvoorbeeld supermarkten. Strikkeling: 'De eetkwaliteit van vlees wordt steeds relevanter. Daarmee kunnen vleesverwerkers en retailers zich onderscheiden.'

De panelleden worden beoordeeld op hun vermogen om kleur, geur en smaak te onderscheiden. Maar ze worden voor een betrouwbaar resultaat ook getraind om de smaken en texturen van vlees juist kunnen te beschrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer