'Melkveehouder stopt minder snel door kringlooplandbouw'

Als de focus in de melkveehouderij komt te liggen op kringlooplandbouw en biodiversiteit, zullen er de komende jaren minder stoppers zijn dan wanneer het doel technische innovatie en efficiëntie is. Dat voorspelt Rick Hoksbergen, relatiemanager bij Alfa Accountants en Adviseurs.

%27Melkveehouder+stopt+minder+snel+door+kringlooplandbouw%27
© Twan Wiermans

'De afgelopen twintig jaar stopte gemiddeld jaarlijks zo'n 3 procent van de melkveehouders. Het ene jaar was dat iets meer en het andere iets minder', zegt Hoksbergen. Of dat de komende jaren zo blijft, ligt volgens hem aan de huidige politieke en marktsituatie.

'Het kan twee kanten doorslaan', geeft Hoksbergen aan. Enerzijds kan de focus komen te liggen op technische innovatie en efficiëntie. 'In dat geval is de kans groot dat we het Deense pad op gaan; een razend snelle schaalvergroting.'

Hoge investeringen

Dat zal naar mening van de relatiemanager leiden tot hoge investeringen en vragen om een topmanagement. Sommige boeren hebben het top managen niet in de vingers, andere boeren vinden de benodigde investeringen te hoog. 'Daardoor zullen er veel uitstappen en ontstaat er een snelle schaalvergroting.'


Komt de focus juist te liggen op kringlooplandbouw en biodiversiteit, wat leidt tot een omzetverhoging, dan is de uitstroom volgens Hoksbergen kleiner. Maar ook deze route leidt tot stoppers. 'Als de landbouw moet extensiveren en met minder input als kunstmest en krachtvoer moet draaien, daalt de productie per hectare.'

Beperkende factor

Iedere boer heeft dan meer hectaren nodig voor zijn huidige veestapel, stelt Hoksbergen. 'En deze benodigde grond kunnen we niet bij maken, het is de beperkende factor.' Ook al zullen er ook bij dit model melkveehouders moeten stoppen, dan gaat dat in zijn ogen in een minder snel tempo in vergelijking met het schaalvergrotingsmodel.

De relatiemanager vindt dat er binnen de melkveehouderij niet moet worden gevochten voor het ene of andere model. Het is beter om per regio te kiezen wat het beste past. Daarnaast vindt hij het geen goed signaal richting de maatschappij als boeren elkaar de ruimte niet gunnen. 'Waarom zou de maatschappij de landbouw dan wel de ruimte gunnen? Kern moet zijn dat iedereen een bijdrage levert aan de maatschappelijke vraagstukken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer