Koeien van familie Veldt krijgen peen in rantsoen

De koeien van de familie Veldt uit Castricum krijgen in deze periode peen in het rantsoen. De maisoogst viel iets tegen en dus zocht Gerard Veldt naar alternatieven.

'We gaan nu wat langzamer met de maiskuil en met de peen en de krachtvoergift proberen we zo te sturen dat het ureum 22, 23 blijft en dan hoop ik dat het met het rantsoen helemaal goed gaat', zegt Veldt.

Het rantsoen bestaat uit een kwart mais, driekwart kuilgras en 10 kilo winterpeen per koe per dag. De peen kost de melkveehouder 2,5 cent per kilo. Veldt: 'Dat is misschien niet veel, maar peen bevat ook maar 11,5 procent droge stof. Ik heb ook weleens bijproducten uit de slurf zoals bierbostel of corngold en dan nader je toch de krachtvoerprijs. Dan wordt het extra werk niet goed gemaakt. Peen was vorig jaar veel te duur en wordt minder uitgesorteerd, maar dit jaar was het weer beschikbaar.'

Caroteen

Veldt voert de peen nog te kort om te weten wat het met de vet- en eiwitgehaltes in de melk doet. Wel zit in peen caroteen, dat ook in vers voorjaarsgras zit. Caroteen zorgt er ook voor dat de kaas een gele kleur krijgt.

'Het is maar 10 kilo per koe per dag, dat is niet te vergelijken. Als koeien vers gras eten, dan eten ze zich helemaal vol en dan heeft het wel invloed op de kleur van de melk. Hier zit ook caroteen in en vitamine A. Het heeft dan ook een positieve invloed op de vruchtbaarheid en voederopname. Ga zelf maar na: als het lekker is, schep je nog een keer op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer