Suiker+Unie+ziet+volop+perspectief
Nieuws
© DIRK HOL

Suiker Unie ziet volop perspectief

Voor de jaarlijkse productie van ruim 1,2 miljoen ton suiker wil Suiker Unie voor het teeltjaar 2020 het areaal suikerbieten uitbreiden van 80.000 naar 85.000 hectare.

'Wij willen onze fabrieken goed gevuld houden voor een campagne van 130 dagen met suikerbieten van eigen bodem', verklaart manager agrologistiek Arno Huijsmans van Suiker Unie. 'Met dit areaal en een gemiddelde opbrengst van 85 ton bieten is de gewenste productie goed haalbaar, zonder bijmengen van rietsuiker.'

Huijsmans gaf deze week op één van de eerste telersvergaderingen in Wieringerwerf een toelichting op hoe Suiker Unie kijkt naar de toekomst van de Nederlandse bietenteelt. Hij werd daarbij ondersteund door Arwin Bos, lid van de raad van beheer en tevens vice-voorzitter van landbouwcoöperatie Cosun.

Optimistisch

Beide vertegenwoordigers van de suikerindustrie houden een optimistisch verhaal. Bos wijst erop dat de suikermarkt opkrabbelt uit een diep dal. 'De prijstrend is positief. Het lijkt erop dat Suiker Unie komend jaar weer zwarte cijfers kan schrijven.'

Suiker Unie ziet daarmee voldoende perspectief en probeert de bietentelers mee te krijgen. In Wieringerwerf zijn echter ook kritische geluiden te horen. Eén bietenteler vraagt zich af waarom Suiker Unie niet kiest voor een lagere toewijzing om de kwetsbare suikermarkt niet verder te overvoeren. Hij vindt 35 euro per ton suikerbieten te weinig voor een rendabele teelt.

Leveringsplicht

Bos legt uit dat Suiker Unie juist het meeste verdient als de fabrieken efficiënt draaien. Hij erkent dat 35 euro te laag is. 'Natuurlijk streven we ook naar een prijs van meer dan 40 euro per ton bieten. Als coöperatie moeten we daar wel samen voor strijden. Maar als een teler scherp inzaait om alleen te voldoen aan zijn 85 procent leveringsplicht, dan is dat zijn keuze.'

Huijsmans kijkt terug op het afgelopen groeiseizoen en de nog lopende campagne. Hij vertelt dat vooral het natte najaar zorgt voor tegenvallende opbrengsten en een oogstachterstand. 'Normaal moet de oogst allang klaar zijn. Nu echter zit nog 10 procent van de bieten in de grond en hier in de Wieringermeer is dat zelfs 15 procent.'

Gemiddelde productie

Vanwege tegenvallende suikergehalten door de vele neerslag komt de gemiddelde suikerproductie dit jaar op slechts 13,6 ton per hectare. Dat is lager dan het meerjarig gemiddelde. Huijsmans schat dat zo'n 850 bietentelers dit jaar moeite hebben om aan hun leveringsplicht te voldoen. 'Deze telers kunnen daarvoor een ontheffing aanvragen en over het algemeen zullen we daar coulant mee omgaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer