Nog+nauwelijks+suikerbieten+op+voorraad+gerooid
Nieuws
© Haijo Dodde

Nog nauwelijks suikerbieten op voorraad gerooid

Vanwege het aanhoudende wisselvallige weer worden er nog nauwelijks suikerbieten gerooid voor de latere leveringen.

In een update over de lopende bietencampagne meldt de agrarische dienst van Suiker Unie dat nog ongeveer 39 procent van de suikerbieten in de grond zit. Vorig jaar in dezelfde week was het te oogsten areaal nog 31 procent. De suikerfabrikant gaat ervan uit dat er de komende tijd volop gerooid kan worden omdat de weersvoorspellingen gunstig zijn.

In sommige regio’s kost het volgens Suiker Unie nog steeds de nodige moeite om de bieten op tijd te rooien voor de levering. Van de verwerkte suikerbieten blijft het suikergehalte deze week constant op 16,5 procent, blijkt uit de actuele campagnecijfers. Het tarrapercentage stijgt van 12,7 naar 13,3 procent.

Voor het bewaren van bieten die op voorraad zijn gerooid schrijft Suiker Unie dat goed droog houden een positief effect heeft. Uit onderzoek blijkt verder dat de beste bewaarresultaten bereikt worden bij het gebruik van vliesdoek.

Afdekken suikerbieten

Voor het wel of niet afdekken van suikerbieten in verband met wintervorst kunnen bietentelers het Bieten Bewaaradvies van IRS/Info Plaza in de gaten houden. Verder is er een webpagina via het Bieten Advies Systeem (BAS) waarmee het temperatuurverloop van maximaal zestig bewaarhopen verspreid over Nederland gevolgd kan worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 9°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer