Snel+bietenzaad+bestellen+bij+noodzaak+resistenties
Nieuws
© IRS

Snel bietenzaad bestellen bij noodzaak resistenties

Telers die een ras nodig hebben uit vooral de categorie bietencysteaaltje met aanvullende rhizomanieressitentie moeten op tijd bietenzaad bestellen. Het IRS verwacht dat de vraag naar dit zaad hoger zal zijn dan het aanbod.

Enkele rassen zijn beperkt beschikbaar en zullen naar verwachting snel uitverkocht zijn. Vooral in de categorie bietencysteaaltjes met aanvullende rhizomanieresistentie wordt een tekort verwacht aan het beschikbare zaad om aan de behoefte vanuit de praktijk te voldoen.

Suiker Unie heeft op 10 december het Cosunledenportaal geopend voor de hoofdbestelperiode voor bietenzaad voor het aankomende bietenjaar. Telers kunnen hierbij kiezen uit de rassen die vermeld staan in de Brochure Suikerbietenzaad 2020 van Suiker Unie/IRS.

Juiste keuze

Het is in de eerste plaats van belang dat de juiste keuze wordt gemaakt voor de benodigde resistentie(s), benadrukt het IRS. ‘Ga na of er op het perceel waar in 2020 bieten geteeld gaan worden rhizoctonia, bietencysteaaltjes en/of (resistentiedoorbrekende varianten van) rhizomanie kunnen voorkomen.’

Sinds 2018 krijgen telers bij de online zaadbestelling via het ledenportaal van Cosun een aanbeveling voor de benodigde resistentie(s) op basis van gegevens die over het geselecteerde perceel bekend zijn. In eerste instantie worden dan de rassen getoond die de aanbevolen resistentie(s) hebben.

Alternatief

Als een bepaald ras snel is uitverkocht, kunnen telers mogelijk geen ras bestellen met de aanvankelijk aanbevolen resistenties. In dat geval is het belangrijk om voor het perceel een inschatting te maken van het besmettingsniveau van bietencysteaaltjes en op basis daarvan een alternatief ras te kiezen.

Na bepaling van de benodigde resistentie(s) kan gekeken worden of er binnen deze categorie keuze is uit verschillende rassen. Als dat het geval is wordt aanbevolen om een ras met een hoge financiële opbrengst te kiezen. Dit geeft een goede indicatie van de opbrengstpotentie van het ras.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer