Bleker+vindt+jonge+boer+op+grote+trekker+sexy
Nieuws
© Jan Glazenburg

Bleker vindt jonge boer op grote trekker sexy

'Jonge boeren op grote trekkers in de stad zijn sexy. Jonge dames denken wow, wat een ruige boer. Het is gewoon hartstikke stoer', vindt Henk Bleker. 'Jullie zijn recht toe recht aan, ongecompliceerd. Jullie hebben goud in handen, maar het kan ook zo ineens bats fout gaan. En daarvoor moet je oppassen.'

Deze waarschuwing gaf oud-gedeputeerde van Groningen en oud-staatssecretaris Bleker dinsdagavond ruim 150 boeren mee tijdens de eerste bijeenkomst van Trekkerclub Westerwolde in Vlagtwedde. De groep van inmiddels tweehonderd leden ontstond naar aanleiding van de eerste boerenprotesten in Den Haag.

Bleker beklemtoonde meerdere malen dat de boeren er tijdens toekomstige acties voor moeten zorgen dat ze sympathie houden bij zowel de maatschappij als landbouwgezinde politieke partijen. 'Er is een gigantische Facebook- en appgroep. Met een appje wordt de trekker gestart, dat is goed. Maar je moet er wel voor zorgen dat je niet al te vaak op pad gaat, het moet correct blijven. Anders verlies je vrienden en sympathie. Dan ben je veel verder van huis.'

Paardenmeisjes

Houd tijdens de acties vooral ook rekening met wat mensen dierbaar is, tipte Bleker. 'Een tikje geweld is foute boel.' Hij memoreerde aan een voorval tijdens het protest in Groningen, half oktober. 'Een jonge jongen reed met zijn trekker tegen de hak van een paard aan. Het was haast niks, maar het was een mal gezicht. Ik ben paardenman. Paardenmeisjes en paardenvrouwen vragen zich af wat voor botte boeren dat zijn.'

Actievoeren en de sympathie behouden, dat is balanceren, vindt de oud-gedeputeerde. 'Bij de gewone mensen staan jullie er nog steeds onvoorstelbaar goed op. Die vrienden in de samenleving en bij enkele politieke partijen in Den Haag moet je houden. Praat er thuis over met je vrouw of dochter. Ze weten vaak wel wat goed is.'

Respect voor boeren

'Een geweldige opkikker', noemde de Groninger de eerste actie van boeren op het Malieveld in Den Haag. 'Jullie hebben een fantastische actie gehouden. Er waren zo ontzettend veel mensen, zo veel ontzettend veel trekkers en veel jonge mensen. Niet oude boeren van 65 jaar, maar een hele generatie jonge mensen was aanwezig. Jullie hebben echt iets neergezet. Jullie geloofden het niet, maar de maatschappij heeft veel respect heeft voor boeren.'

Toch waarschuwde Bleker al te optimistisch te zijn dat de politieke situatie echt verandert. 'Er zijn antigevoelens bij een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. De partijen die wel welwillend zijn, komen uit op ongeveer 55 zetels, dan is het wel gebeurd. Het blijft voor jullie op eieren lopen.'

Volgens Bleker kunnen boeren vooral rekenen op SGP, FvD, CDA, VVD. 'ChristenUnie is wisselend. En PVV-leider Geert Wilders is er als de kippen bij als ie op een shovel kan staan tijdens het boerenprotest, maar van zijn stemgedrag word je niet altijd blij. De PVV is meer een dierenwelzijnspartij dan een landbouwpartij.'

Zakelijke manier

Bleker vindt dat de overheid meer op een zakelijke manier naar de stikstofproblematiek moet kijken. 'Ze legt boeren nu iets op door het afromen van rechten. Ze vraagt van boeren iets in het algemeen belang. Dan moet je daar als overheid ook iets voor over hebben. Ga naar boerengezinnen toe. Meld dat je liever hebt dat de boer van 120 naar 95 koeien krimpt. En vraag hem onder welke voorwaarden hij dat doet en welke vergoeding hij daar voor wil krijgen. Ik snap dat jullie woest zijn dat jullie wat wordt afgenomen.'

Maar met alleen actievoeren met trekkers gaat de politiek echter niet bewegen, betoogde de oud-staatssecretaris. Hij vindt het Landbouwcollectief een goed initiatief. 'Er zit een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Het uiteindelijke resultaat behaal je niet achter het stuur van de trekker, maar aan de onderhandelingstafel.'

Schandalig gedrag

Boerenactiegroepen willen de komende tijd actie gaan voeren bij supermarkten. Over de Jumbo's en Albert Heijnen van het land uitte Bleker zich tenslotte heel kritisch. 'Ze hebben zich schandalig gedragen. Ze hadden meer sympathie voor boeren moeten hebben tijdens de acties. Het enige wat ze willen, is het spul zo goedkoop mogelijk krijgen en tegen een zo hoog mogelijke marge verkopen. Ik zou niet meer investeren in die gasten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  65 %
 • Zondag
  16° / 12°
  70 %
 • Maandag
  18° / 12°
  40 %
Meer weer