Nieuwe+stikstofmaatregelen+pas+eind+januari
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Nieuwe stikstofmaatregelen pas eind januari

Nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet volgen eind januari. Eigenlijk wilde landbouwminister Carola Schouten dit jaar nog een aanvullend pakket aan maatregelen presenteren, maar volgens bronnen op het ministerie is dat niet haalbaar.

Tot de zogeheten bronmaatregelen voor de verlaging van de stikstofuitstoot behoren onder meer andere manieren voor bemesten en beweiden. Door mest gerichter uit te rijden op het land komt minder stikstof in de lucht. Ook kunnen stallen zo gebouwd of verbouwd worden dat ze minder stikstof uitstoten.


Voor die bronmaatregelen wil het ministerie een zo groot mogelijk draagvlak creëren. Om die reden worden de komende tijd gesprekken gevoerd met natuur- en landbouworganisaties. Om zo veel mogelijk partijen op een lijn te krijgen heeft het ministerie meer tijd nodig.

Provincies

Alle 12 provincies hebben de beleidsregels over intern en extern salderen vastgesteld, al heeft de provincie Friesland dat onder voorbehoud gedaan. Daarmee zijn de nieuwe beleidsregels voor de vergunningsverlening voor activiteiten van kracht, behalve in Friesland.

Gouverneur Theo Bovens, namens de 12 provincies: 'Met eenduidige regels trekken Rijk en Provincies samen op om stikstofdepositie in onze natuur terug te dringen en zoveel mogelijk ontwikkeling in Nederland mogelijk te maken. Wij rekenen er op dat de vergunningverlening nu goed op gang komt.'

Landelijke wetgeving

Op donderdag 12 december worden de nieuwe beleidsregels gepubliceerd op de sites van de provincies, op website Bij12.nl. Vrijdag 13 december treden ze in werking met uitzondering van extern salderen met bedrijven met dier-en fosfaatrechten. Dit zal mogelijk worden na vaststelling van de landelijke wetgeving, naar verwachting rond 1 februari 2020.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer