Friesland+stelt+invoering+stikstofregels+uit
Nieuws
© René Eijsink

Friesland stelt invoering stikstofregels uit

De beleidsregels over stikstof gaan in provincie Fryslân nog niet in. De provincie wacht hiermee tot er meer duidelijkheid is over beweiden en bemesten bij Natura 2000-gebieden.

Dat maakte landbouwgedeputeerde Johannes Kramer dinsdagmiddag bekend op het provinciehuis in Leeuwarden. Met het voorbehoud wil de provincie voorkomen dat 'we boeren vandaag een vergunning verlenen en dat we deze morgen weer in moeten trekken'. De beleidsregels treden in Friesland uiterlijk 1 februari in werking.

'We willen druk op Schouten blijven uitoefenen', motiveert de provinciebestuurder. Commissie-Remkes komt mogelijk deze week met een advies over bemesten en beweiden. We willen eerst weten wat het kabinet daarvan vindt', stelt Kramer.

Beleidsregels

Kramer gaat er vanuit dat boeren voor beweiden straks geen vergunning nodig hebben. 'Als weiden wel vergunningplichtig wordt, is dat een onwenselijke situatie. Friesland is een landbouwprovincie. Wij willen dat boeren zonder vergunning hun koeien blijven weiden. Maar als beleid rond weiden en bemesten verandert, moeten ook de beleidsregels over de kop.'


Friesland is de enige provincie die met dit voorbehoud komt. 'Het merendeel van de bouwvergunningen, zo'n 70 tot 80 procent, wordt verleend door gemeenten. Het is niet heel urgent nu. We kunnen het wel even lijden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld provincie Zuid-Holland, waar de druk groter is', motiveert de landbouwgedeputeerde. LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh noemt het voorbehoud 'verstandig'. 'Wij hebben Kramer geadviseerd geen overhaaste beslissingen te nemen. We moeten het de boeren wel kunnen uitleggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer