ZLTO zet gang naar rechter door

Ondanks dat provincie Noord-Brabant vrijdag bekendmaakte de data voor vergunningaanvragen en uitvoering van emissiearme stalsystemen uit te stellen, zet ZLTO de rechtszaak tegen het provinciale veehouderijbeleid voort.

ZLTO+zet+gang+naar+rechter+door
© Eigen Foto

Dat laat bestuurder Janus Scheepers weten een dag na afloop van de tussentijdse spoedprocedure die ZLTO had aangespannen tegen provincie Noord-Brabant. Aan het begin van de tussentijdse spoedprocedure die vrijdag plaatsvond bij de rechtbank in Den Haag, maakte de provincie bekend dat ze de data voor vergunningaanvragen en realisatie van emissiearme stalsystemen wil uitstellen naar respectievelijk 1 januari 2021 en 1 oktober 2022.

Nieuwe afspraken

Daarop pleitte de provincie voor de rechter dat de grondslag voor een tussentijdse spoedprocedure geen zin meer had, aangezien ZLTO daarin uitstel van de data eiste. ZLTO zette de procedure door omdat het voorstel nog niet door Provinciale Staten is goedgekeurd. De rechter doet uitspraak van de tussentijdse spoedprocedure op 22 januari. De inhoudelijke behandeling van de bodemprocedure is op 31 januari. Daarin wordt behandeld of het rechtsgeldig is dat de provincie het aanpassen van stallen naar voren haalde van 2028 naar 2022.

Lees ook: ZLTO blij met beweging in Brabants stikstofplan

'We houden vast aan de afspraak van 2028 of we moeten eerder tot goede afspraken komen.'

Janus Scheepers, ZLTO bestuurder

Gedeputeerde Staten zeiden gisteren tijdens een persconferentie op het provinciehuis toe om opnieuw met belanghebbende partijen zoals ZLTO het gesprek aan te gaan en tot nieuwe afspraken te komen. ‘Wij gaan constructief aan tafel zitten’, zegt Scheepers. ‘Maar ook de nieuwe data zijn onrealistisch. We houden vast aan de afspraak van 2028 of we moeten eerder tot goede afspraken komen. Bovendien willen we alleen praten als het over reële milieumaatregelen gaat, die binnen een realistische periode te realiseren en terug te verdienen zijn.’

Onduidelijkheid

Scheepers verwacht niet dat ZLTO binnen één maand met de provincie geheel op een lijn komt te liggen. ZLTO gaat om die reden door met de voorbereidingen op de bodemprocedure. ‘We vinden nog steeds dat de provinciale eisen disproportioneel zijn en veel van onze leden de kop kosten. Er is nog veel onduidelijkheid over de beschikbaarheid van stalsystemen. We willen antwoord op de vraag wat juridisch wel of geen emissiearm systeem is. En we willen de zekerheid van uitvoerbare maatregelen voordat we stoppen met de juridische procedure.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer