Stikstof splijt coalitie in Brabant: CDA stapt op

De twee CDA-gedeputeerden in het Brabantse provinciebestuur zijn vannacht afgetreden. Breekpunt was de deadline voor vergunningaanvragen voor milieuvriendelijke stallen op 1 april 2020.


Stikstof+splijt+coalitie+in+Brabant%3A+CDA+stapt+op
© Jasper Schel

De CDA-fractie eiste deze week, onder grote druk van de agrarische achterban, dat deze deadline direct van tafel zou moeten. Daarmee staat de partij dus niet meer achter het eigen bestuursakkoord als het gaat om de aanpak om stikstofuitstoot uit veehouderijen te reduceren.
Fractievoorzitter Ankie de Hoon deed vannacht nog een laatste poging om vooral de andere coalitiepartijen (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) op andere gedachten te brengen. 'Heel het land staat op zijn kop, maar Brabant blijft bij zijn deadlines. We doen nog één keer het appel om de deadline van 1 april van tafel te halen; die kan en zal de CDA-fractie niet dragen.'

Druk opgevoerd

De druk op de Brabantse coalitie om de bewuste deadline zo snel mogelijk van tafel te halen, werd al aan het begin van de Statenvergadering opgevoerd door de CDA-fractie en de oppositiepartijen. Coalitiepartij CDA diende zelf een motie aan om de deadline van 1 april 2020 nog voor het einde van dit jaar te schrappen voor alle veehouderijen en stemde ook voor soortgelijke moties van oppositiepartijen.

Maar de coalitie hield, onder aanvoering van milieugedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks), voet bij stuk om pas op 13 december hier verder op in te gaan. De vraag was wat de christendemocraten ervoor over hadden om hun gelijk te halen. Veel, zo bleek vannacht toen de twee CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma aan het einde van de begrotingsbehandeling hun ontslag indienden.

Simpelweg onmogelijk

ZLTO-voorzitter Wim Bens is blij dat het CDA vasthoudt aan het van tafel halen van de datum van 1 april. 'Het is voor boeren simpelweg onmogelijk en onbetaalbaar om te voldoen aan de strenge milieueisen. Bij een nieuwe coalitie met een nieuw bestuursakkoord moeten de deadlines van 1 april 2020 en 1 januari 2022 van tafel. De maatregelen zijn onrealistisch en zorgen voor ongelijke behandeling van boeren in Nederland.'

ZLTO zal volgens voorzitter Wim Bens op 13 december met boeren haar stem weer laten horen

Hoewel de deadline van 1 april 2020 nog altijd staat, lijkt die datum niet meer heilig na het Statendebat van gisteravond. 'De beleidskeuzes uit juli 2017 zijn ingehaald door de actualiteit en de realiteitszin lijkt terug te keren', reageert Bens. 'Stapje voor stapje komen steeds meer politieke partijen tot inkeer. CDA, ChristenUnie/SGP, PVV, Forum voor Democratie, 50Plus en Lokaal Brabant maken hun beloftes waar om de deadline van 1 april 2020 van tafel te krijgen.'

ZLTO pleit ervoor om de klokken gelijk te laten lopen en het strenge milieubeleid van de provincie af te stemmen op de landelijke stikstofmaatregelen. Bens: 'Verplicht nu geen inefficiënte investeringen als er straks betere oplossingen beschikbaar zijn. Zo voorkom je dat Brabant op slot gaat. De milieumaatregelen zijn onrealistisch en zorgen voor ongelijke behandeling van boeren in Nederland.'

Vervolg

Grashoff sloot eerder in het debat niet langer uit dat de deadline voor vergunningsaanvragen, 1 april 2020, alsnog van tafel gaat. 'Ik zeg niet dat het gebeurt, maar we houden niet koste wat kost aan deadlines vast als zorgvuldigheid in het geding komt', lichtte Grashoff zijn voorzichtige toenadering naar de Brabantse veehouderijsector toe. De gedeputeerde gaat naar eigen zeggen op 13 december de invloed en impact van landelijk en provinciaal beleid met elkaar in lijn brengen.

De vraag is wat er nu gaat gebeuren als het gaat om de Brabantse stikstofmaatregelen voor de veehouderij. De coalitiebreuk doet niets af aan het feit dat er nog steeds een meerderheid is die, in ieder geval tot 13 december, vast wil houden aan het huidige beleid.

'Tijd tikt door'

ZLTO zal er volgens Bens op 13 december sowieso weer zijn om samen met boeren haar stem te laten horen. 'Intussen tikt de tijd wel door. Maar het is nog niet te laat. De deadlines van 1 april 2020 en 1 januari 2022 moeten van tafel in het belang van Brabantse gezinnen en de Brabantse economie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer