WUR: gerecycled fosfaat moet Nederland exporteren

Het sluiten van de nutriëntenkringloop gaat bij fosfaat makkelijker dan bij stikstof. 'Maar het extra gerecyclede fosfaat moeten we vanwege het mestoverschot exporteren', zegt Wim van Dijk van Wageningen University & Research.

WUR%3A+gerecycled+fosfaat+moet+Nederland+exporteren
© vanhoekbouw.nl

Bij de nutriëntenkringloop spelen de reststromen uit de stad een grote rol. 'De helft van het fosfaat dat de stad ingaat, komt er via het riool weer uit.' Dit zei Van Dijk vorige week op de themadag Bemesting Akkerbouw van de Commissie Bemesting Akkerbouw Vollegrondsgroenten (CBAV) in Nijkerk.

De nutriënten die terechtkomen in het riool gaan in Nederland verloren, omdat het slib wordt verbrand en de as in de wegenbouw en betonmaterialen terechtkomt. Dat is nodig omdat het koper- en zinkgehalte van het slib in Nederland te hoog is. 'Volgens de regels mag zuiveringsslib niet naar de land- en tuinbouw. Dat is jammer, want fosfaat is een eindige grondstof', stelt Van Dijk.


Waterschappen kunnen een groot deel van het fosfaat uit het rioolslib terugwinnen en het aanbieden als grondstof voor de productie van kunstmest. Het sluiten van de nutriëntenkringloop is daardoor voor fosfaat een stuk makkelijker dan voor stikstof. Het gerecyclede fosfaat moet vanwege het mestoverschot wel worden geëxporteerd. 'Daarnaast is het belangrijk dat recycling niet te veel energie kost', laat Van Dijk weten.

Kunstmestvervangers

Volgens Van Dijk is er ruimte om meer stikstof uit dierlijke mest te halen en de producten te gebruiken als kunstmestvervangers. 'Maar de huidige producten zijn daar niet altijd geschikt voor. De ruimte wordt ingeperkt door het fosfaat. Er zijn nieuwe projecten nodig voor nog betere producten van mestbewerking.'

Bij kringlooplandbouw gaat het niet alleen om vermindering van verlies aan nutriënten. Verminderen van het gebruik van kunstmest, een gezonde bodem en lokale productie zijn ook van belang. Bij kringlooplandbouw speelt daarnaast de discussie op welke schaal het mogelijk is. De nutriënten die via het riool verloren gaan, spelen bij kringlooplandbouw een belangrijke rol, vindt Van Dijk. 'De cirkel is niet rond. Onze voedselproductie is lineair.'

Fosfaat maakt het lastig
Uit cijfers van Wageningen University & Research blijkt dat de landbouw nog weinig gerecyclede nutriënten gebruikt. Kunstmest blijft belangrijk. ‘Er moet nog veel gebeuren om de kringlooplandbouw tot stand te brengen. De fosfaat in de kringloopproducten maakt het lastig om tot een evenwicht te komen’, stelt onderzoeker Wim van Dijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer