Mensenpoep+is+goud+zegt+bodemkundige+Mulder
Achtergrond
© nieuwe oogst

Mensenpoep is goud zegt bodemkundige Mulder

Kringlooplandbouw is alleen niet voldoende, het moet gaan om om een kringloopsamenleving, stelt Theo Mulder van handelsbedrijf Mulder Agro. 'De burger is bij de kringloop het gat. Poep van mensen is goud.'

Bodemkundige Mulder maakt zich vooral zorgen over fosfaat als het gaat om het aanvullen van nutriënten in de kringloop. 'Fosfaat is in de wereld het grootste probleem. Driekwart van de fosfaatvoorraad ligt in Marokko. Het is nu rustig in dat land, maar de schil van Noord-Afrika is niet stabiel. Te kort aan fosfaat is daardoor gevaarlijker dan olie en een groter probleem dan zoetwater.'

Directeur Theo Mulder van het handelsbedrijf Mulder Agro in het Friese Kollumerzwaag sprak dinsdag op de eerste vergadering van de LTO Vakgroep Akkerbouw van dit seizoen. Als het gaat om bodemkwaliteit en microbiologie behoort hij tot de kopgroep. Hij wil graag een verbinding met het peloton.

Wij verbranden kippenmest, het is niet uit te leggen dat dat duurzaam is

Directeur Theo Mulder van Mulder Agro


Het fosfaatprobleem maakt kringlooplandbouw voor de toekomst extra belangrijk. 'Vijftien jaar geleden heb ik een inleiding gehouden in Noord-Korea. Vrouwen zoeken daar langs de weg naar mest. Wij verbranden kippenmest. Het is nergens uit te leggen dat dat duurzaam is. Met dierlijke mest kun je kunstmest besparen.'

Mensenpoep

Mulder vindt kringlooplandbouw alleen niet voldoende. Hij wil naar een kringloopsamenleving. 'De burger is bij de kringloop het gat. Met de poep produceren de 17 miljoen mensen in Nederland ongeveer 117 miljoen kilo stikstof, 35,5 miljoen kilo fosfaat en 34,5 miljoen kilo kali. Poep van mensen is goud.'

De Fries is voorstander van het gebruik van organische meststoffen. 'Kunstmest is zout en dat heeft nadelen. Een korrel KAS op je tong leggen, is niet te doen. Het lichaam gaat protesteren want het brandt. We krijgen in de gaten dat kunstmest nadelen heeft.'

Organische meststoffen

Organische meststoffen kennen volgens Mulder geen nadelen. Gebruik ervan verhoogt de ziektewerendheid van de bodem, verhoogt het waterbufferend vermogen en zorgt voor vastlegging van koolstof.

'Ik ben voorstander van opbouwen van organische stof in de bodem. 1 procent organische stof is goed voor 400 kuub water per hectare. Die 1 procent organische stof is daarnaast goed voor 25 kilo stikstofleverend vermogen.'


Organische stof is goed voor het bodemleven. 'In onze darmen zitten veel bacteriën. Het is een huis vol microbiologie en te vergelijken met een gezonde bodem', legt Mulder uit. 'Kunstmest en zware machines zorgen voor maagverkleining. Dierlijke mest, groenbemesters en lichte machines geven maagvergroting.'

Mulder wijst er op dat twee handvol met goede aarde meer inwoners (bacteriën en schimmels) heeft dan alle mensen op aarde.

Drijfmest niet ideaal

Drijfmest is volgens Mulder geen ideale organische meststof. 'Een koe schijt en zeikt nooit tegelijk. De bouw van ligboxenstallen zorgt er wel voor dat beide in drijfmest bij elkaar komen. In de natuur zie je geen drijfmest. De boer is de dirigent van zijn eigen bodem en kan kiezen welke meststoffen hij gebruikt.'

De oudere generatie boeren is opgevoed met kunstmest. 'We hebben geleerd dat we stikstof vaak, veel en vroeg moeten gebruiken. Die aanpak begint nu te schuren. De oplossingen liggen bij de microbiologie. Een plant neemt CO2 op uit de lucht en water uit de bodem. Daardoor is 92 procent van de plant 'gratis'. Daarnaast is de microbiologe in de bodem belangrijk', zegt de bodemkundige.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer