Stikstofcrisis+noopt+tot+krachtenbundeling
Commentaar
© Dirk Hol

Stikstofcrisis noopt tot krachtenbundeling

Een tijdelijke coalitie van organisaties van boerenbelangenbehartigers moet de landbouw zo goed mogelijk uit de stikstofcrisis loodsen. Dat is wat LTO Nederland wil. Ook andere boerenpartijen actief in de landbouwlobby hinten daarop.

Doel van de coalitie is met een gezamenlijke breedgedragen strategie en oplossingsrichting een te vuist maken naar de politiek. De stikstofcrisis is zo groot en langdurig dat een krachtenbundeling nodig is. Daar komt bij dat de maatschappelijke en economische waarde van de boeren door op zijn minst een deel van de politiek niet meer op waarde wordt geschat.

Het klopt dat de boerenorganisaties het nu van elkaar moeten hebben. Boeren willen dat hun primaire belangen worden behartigd en verwachten één sterk geluid en lobby, zeker in tijden van crisis. Het is zaak dat belangenbehartigers van de primaire sector en de boerenactievoerders bij elkaar komen, elkaars rol en verantwoordelijkheid, inbreng en kennis respecteren en zorgen dat zij niet meer uit elkaar worden gespeeld.

Het zou ook goed zijn als de actievoerders aan zouden sluiten. Zij hebben een belangrijke taak gehad in het zichtbaar maken van het ongenoegen en de stikstofcrisis politiek en maatschappelijk geagendeerd.

Alleen als het slecht gaat, worden de handen ineengeslagen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De tijd zal het leren of de crisis echt groot genoeg is en een tijdelijke krachtenbundeling tot stand komt. De verdeeldheid onder boeren, hun organisaties en het onderlinge wantrouwen zijn vaak groot. Dat ondermijnt de daadwerkelijke kracht van de sector misschien nog wel het meest.

Een tijdelijke alliantie kan de stikstofcrisis het hoofd bieden. Het streven is goed en gezien de levensgrote onzekerheid waarin boeren al een half jaar verkeren, niet meer dan logisch. Maak een breedgedragen plan, voer het uit en wanneer de stikstofcrisis is beslecht, laat elkaar weer los. Maar houd het vertrouwen zo lang mogelijk vast. Krachtenbundeling komt meestal voort uit een crisis. Immers, alleen als het slecht genoeg gaat, worden de handen ineengeslagen. Doe dat ook.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer