Landsbelang+gaat+nu+voor+partijpolitiek
Commentaar
© Dirk Hol

Landsbelang gaat nu voor partijpolitiek

Deze week deed een visierapport weer veel stof opwaaien. Ditmaal was het afkomstig van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA.

De opstellers van het rapport menen dat het met de landbouw allemaal best wat minder kan in Nederland en de ranking van tweede landbouwexporteur ter wereld moet geen doel op zich zijn.

Die visie van de wetenschappelijke poot van de van oudsher plattelandspartij staat voor een serieuze trendbreuk met het verleden. Het CDA was tot afgelopen donderdag de partij in de Tweede Kamer die altijd hamerde op het exportbelang van de agrarische sector.

De opstellers brachten in aanloop naar het partijcongres op zaterdag 9 november de visie uit. Het is bedoeld als discussiestuk voor de partijkoers richting de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.

Politieke partijen lopen zich al warm voor de verkiezingen in 2021

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Gediscussieerd zal er zeker over worden. De voorgestelde trendbreuk laat zien dat het CDA in een identiteitscrisis zit. Een deel van de partijleden wil graag meer aanhaken bij stedelingen en niet langer als sec plattelandspartij te boek staan.

Politieke partijen lopen zich warm voor de verkiezingen over krap anderhalf jaar. Dat de staat van de landbouw daarin een belangrijke rol speelt, is overduidelijk. De landbouw is politiek geworden.

Een duik in de Nederlandse geschiedenis leert dat voedselproductie en landgebruik al sinds jaar en dag voer zijn voor politiek getouwtrek. De landbouw anno nu ontkomt niet aan een transitie, maar niemand weet concreet hoe dat eruitziet. Het gevecht daarover woedt in alle hevigheid, vooral in de politiek.

Resultaat is dat politieke en maatschappelijke tegenstellingen worden uitvergroot omdat partijen zich willen profileren. Dat loopt een snelle oplossing voor de stikstofcrisis voor de voeten. Was er meer eenduidigheid in de politiek, dan was het kabinet veel sneller met werkbare maatregelen gekomen. Die politieke verdeeldheid is wat vooral ons land verlamt, niet de stikstofuitstoot.

Het zou politici sieren in deze tijd van crisis over hun schaduw heen te stappen, hun profileringsdrang en partijpolitiek nog even in de ijskast te zetten en het landsbelang voorop te zetten voordat de economie echt wegzakt.

Bekijk meer over: