Ministerie geeft tips tegen dierextremisten

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een factsheet opgesteld voor boeren met tips hoe zij zich kunnen weren tegen acties van dierenrechtenextremisten. Aanleiding hiervoor is de stalbezetting in mei bij een varkenshouderij in Boxtel.

Ministerie+geeft+tips+tegen+dierextremisten
© Twan Wiermans

LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hebben de overheid daarna gevraagd wat boeren kunnen doen als ze met dierenrechtenextremisten te maken krijgen. Het ministerie adviseert om preventief camera's op te hangen, te zorgen voor voldoende verlichting en gecertificeerde sloten en vergrendeling aan te brengen. Daarnaast is een goede erfafscheiding belangrijk.

De factsheet (zie pdf onderaan dit artikel) noemt de mogelijkheid om niet alleen bordjes met 'verboden toegang' te plaatsen, maar ook te vermelden dat het betreden van het terrein een gevaar oplevert voor het dierenwelzijn en de volksgezondheid.

Foto's en video's

Bij verdachte situaties beveelt het ministerie aan om vooral rustig te blijven en ondertussen aantekeningen, foto's en video's te maken van wat zich afspeelt op en rondom het erf. 'Let hierbij bijzonder op wat de situatie verdacht maakt, kentekens van voertuigen en kenmerken en kleding van verdachte personen.'

Een veehouder mag zichzelf en zijn dieren verdedigen. Dat is echter niet zonder risico. 'Het recht in eigen hand nemen door het plegen van strafbare feiten is verboden en kan leiden tot strafvervolging', staat er als waarschuwing in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer