Gelderse boeren gaan patrouilleren

Zeker honderd boeren en bouwers uit Gelderland gaan in die provincie patrouilleren in het buitengebied. De groep wil zo voorkomen dat dierenactivisten stallen bezetten.

Gelderse+boeren+gaan+patrouilleren
© John Claessens

De boeren trekken samen op met actiegroep Grond in Verzet, vorige week organisator van het grote bouwprotest in Den Haag. In groepjes van twee houden de boeren en bouwers een oogje in het zeil in het buitengebied. Ze houden boerenerven in de gaten en zijn alert op verdachte voertuigen. Daarbij gaat extra aandacht uit naar busjes met opvallend veel mensen erin.


Jelco Beijer, voorman van Grond in Verzet, zegt dat het initiatief ontstond nadat er berichten opdoken dat dierenactivisten stallen in brand zouden willen steken. 'We houden app-groepen van activisten in de gaten. Zulke berichten zijn dusdanig verontrustend dat we nu actie ondernemen.'

'Als het nodig is, zullen we optreden'

Voorman Jelco Beijer van Grond in Verzet

Dankdag

Eerder deze week hielden de bouwers in de omgeving Ede al diverse boerenbedrijven in de gaten. 'Het was woensdag dankdag dus veel christelijke gezinnen waren 's avonds in de kerk', legt Beijer uit. Op woensdagavond verzamelden ook veel jonge Gelderse boeren zich al in Voorthuizen en Barneveld, nadat er geruchten waren ontstaan dat dierenactivisten een actie zouden voorbereiden.

Met ingang van donderdagavond gaat de groep elke avond en nacht op pad. Beijer zegt dat de patrouilles net zo lang door gaan als nodig is. Hij denkt dat de nachtelijke patrouilles best vol te houden zijn. 'Alles en iedereen helpt mee. We krijgen uit allerlei app-groepen van alles doorgestuurd. Van boerenjongens, maar ook vanuit app-groepen van dorpen is er volop hulp.'

Geen geweld

De patrouilles beperken zich volgens Beijer niet alleen tot Gelderland. Hij zegt dat er ook elders in het land gepatrouilleerd wordt. De Grond in Verzet-voorman ziet dat er veel onderlinge steun is tussen boeren en bouwers. Meerdere boerenbedrijven zouden al hebben aangegeven dat ze de patrouilles tegemoet willen komen in de kosten die ze maken.

Beijer benadrukt dat de patrouilles geen geweld willen toepassen, maar dat de kans aanwezig is dat er wel opgetreden moet worden. ‘Als het nodig is, dan zullen we inderdaad wel optreden. Als we dierenactivisten aantreffen, zullen we met ze in gesprek gaan en verzoeken om te vertrekken.' Boeren wordt opgeroepen om in eerste instantie de politie in te schakelen als ze te maken krijgen met activisten. Beijer sluit echter niet uit dat zijn groep eerder ter plekke is. 'Dan houden wij ze vast tot de politie er is.'

Echte angst

Ben Haarman, voorzitter van LTO Noord regio Oost, zegt goed te kunnen begrijpen dat initiatieven als van Grond in Verzet ontstaan. 'Onder boeren bestaat echt angst voor acties van dierenactivisten. Het is best zorgelijk wat dat soort lieden allemaal kunnen doen. En als je dan kijkt naar de boetes die ze krijgen, dan geeft dat te denken.'

Volgens Haarman is het in dat kader niet verkeerd dat er initiatief is genomen voor patrouilles. 'Wij stellen altijd: ‘wees alert in je omgeving’. En als een patrouille signaleert dat er daadwerkelijk iets gebeurt en daarop de politie inschakelt, dan is dat alleen maar goed.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer