Schrikt 300 euro boete dierenactivisten af?

De stalbezetting in Boxtel op 13 mei heeft voor een enorme schok gezorgd in de Nederlandse veehouderijsector. Veel boeren voelen zich onveilig op hun eigen erf. Woensdag kregen 67 stalbezetters een boete van 300 euro. Gaat dat ze in het vervolg tegenhouden?

Schrikt+300+euro+boete+dierenactivisten+af%3F
© John Claessens

De rechtszaak tegen 67 dierenrechtenactivisten kon woensdag rekenen op veel media-aandacht. NOS, SBS6, Omroep Brabant, de agrarische pers en veel andere journalisten waren aanwezig om verslag te doen van een rechtszaak waar lang naar uit werd gekeken, in ieder geval vanuit de Nederlandse veehouderij. (Nieuwe Oogst hield een liveblog bij.) Zou de rechter eindelijk afrekenen met de extremisten die op 13 mei urenlang een varkensstal bezet hielden?

De rechter kwam pas in de avond, na een uitzonderlijk lange zitting, met zijn vonnis. De activisten werden op alle punten in het ongelijk gesteld. Ook onderstreepte de rechter de enorme impact die de stalbezetting heeft gehad op de ondernemer, de medewerker van het varkensbedrijf en zijn gezin en de hele sector.

'Acties als deze zorgen voor tegenacties', meent de rechter. Daarnaast was de stalbezetting een enorm risico voor de gezondheid van de dieren.

• Lees ook het interview met LTO-voorzitter Marc Calon: 'Er is niets verbeterd aan veiligheid van boeren'


Spanning

De spanning richting het uitspreken van de straf liep op. De activisten begonnen wat te schuiven in de rechtszaal en enkelen hielden de handen voor de ogen. Het zou wel eens slecht voor ze kunnen uitpakken. En toen kwam de uitspraak: 300 euro boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar.

Is dat nou de forse straf waar veel veehouders op hoopten? Denken activisten in het vervolg nu wel twee keer na voordat ze een stal gaan bezetten? Zorgt deze uitspraak voor voldoende afschrikwekkende werking om andere activisten van dit soort acties te weerhouden?

Vermoedelijk niet. Wat opvalt, ook tijdens de rechtszitting, is dat de activisten enorm ideologisch gemotiveerd zijn. De hele wereld moet weten hoe erbarmelijk de omstandigheden in de veehouderijsector zijn. Zij weten dat en het is hun taak om de ogen van de maatschappij hiervoor te openen. Het doel heiligt de middelen. Dan maar een boete.

Recht van meningsuiting

De rechter benoemde dit ook. Het recht van meningsuiting is een groot goed. Maar niet altijd op elke plek. Daarvoor gelden beperkingen. Met andere woorden: blijf met je handen van andermans eigendommen af.

POV-voorzitter Linda Janssen wil een gesprek met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie over de strafmaat voor dit soort acties. Het recht heeft woensdag gezegevierd. Toch voelt dat recht voor veehouders scheef. Voor 300 euro kun je een stal bezetten. Best kans dat die boete betaald wordt door Meat the Victims of andere dierenrechtenorganisaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer