Fruitplatform+werkt+aan+toekomstbestendige+sector
Nieuws
© Dirk Hol

Fruitplatform werkt aan toekomstbestendige sector

De fruitsector is platform Fruitvooruit.nl gestart, waarmee het aan een toekomstbestendige sector wil werken.

Het initiatief, dat bij de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vandaan komt, richt zich op communicatie en innovatie. Met Fruitvooruit.nl wil de sector fruit vaker onder de aandacht brengen bij retail en consumenten en het verhaal vertellen hoe fruit in Nederland wordt geproduceerd op basis van feiten en onafhankelijke cijfers, zegt NFO-voorzitter Gerard van den Anker.

Volgens Van den Anker reageert de sector nu vaak te reactief en moet het zich proactiever opstellen en een eigen, positief verhaal naar buiten brengen. 'We moeten bijvoorbeeld laten zien hoe de fruitsector CO2 vastlegt en de biodiversiteit bevordert', geeft de voorzitter als voorbeelden. Dit moet tot gevolg hebben dat de Nederlandse consument een voorkeur krijgt voor Nederlands fruit boven dat uit het buitenland.

Promotie-agenda

Fruitvooruit.nl gaat ook aan een doorlopende promotie-agenda werken. Daarin zal naast de vaste momenten voor hardfruit, zoals bloesem- en plukdagen, ook aandacht komen voor zachtfruit. Oogstmomenten voor kersen en pruimen zijn hiervan voorbeelden.

Het tweede speerpunt van het initiatief is innovatie in de fruitteelt, waardoor kwekers minder afhankelijk worden van dure arbeid, meer technieken inzetten zoals dronegebruik en data beter benutten. 'Uiteindelijk moeten deze twee sporen tot een toekomstbestendige fruitteelt leiden', legt Van den Anker uit.

Opbrengstprijzen

Volgens hem is het hard tijd dat opbrengstprijzen omhoog gaan, want die zijn nu veel te laag terwijl de lasten voor telers toenemen, onder meer door de stroomtaks, de beperkingen in het middelengebruik en de Wet arbeidsmarkt in balans. 'Het speelveld in Europa wordt hierdoor steeds ongelijker.'

Naast de NFO werken aan Fruitvooruit.nl het GroentenFruit Huis, Koninklijke FruitMasters, The Greenery, Vogelaar Vredehof, Fruitconsult en Centrale Adviesdienst Fruitteelt mee. Het is de bedoeling dat meer partijen in de sector aanhaken. 'We nodigen alle partijen in de sector uit om mee te doen', zegt Van den Anker.

Budget

Groepen met vertegenwoordigers van de betrokken partijen pakken thema's voor Fruitvooruit.nl op en werken deze uit. Het initiatief wordt gefinancierd door deelnemers, maar Van den Anker wil ook bij banken en de overheid aankloppen voor geld. Het budget voor het eerste jaar van Fruitvooruit.nl is 450.000 euro, maar dat wordt hoger al naar gelang er meer organisaties aansluiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer